Foto Jan Glas

In januari 2023 start CGTC met een nieuwe taalcursus Gronings – Spelling & Grammatica gegeven door Groninger taaldocent Hindry Schoonhoven. De cursus Spelling & Grammatica is bedoeld voor cursisten die het Gronings redelijk tot goed kunnen verstaan en spreken. Tijdens deze cursus staat de spelling, grammatica en literatuur in het Gronings centraal. Deelnemers die de taalcursus hebben gevolgd en goed hebben afgerond ontvangen van CGTC een cursuscertificaat.

Hindry Schoonhoven
Hindry Schoonhoven (1978) groeide op in Appingedam. Hij studeerde planologie en werkt onder andere als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening. Voor studie en werk woonde hij in alle uithoeken van het land, maar in 2003 kwam hij terug naar het Noorden. Wonend in Friesland raakte hij geïnspireerd door de manier waarop de Friezen hun taal koesteren. Daarop ging hij zich verdiepen in zijn eigen moedertaal, het Gronings, en volgde vanaf 2011 cursussen bij Fré Schreiber, Kees Reinders, Wim Bastiaanse en Siemon Reker.

Hogelandster waarkwoorden
In de zomer van 2013 begon Hindry als docent Gronings bij het Huis van de Groninger Cultuur. Een paar maanden later leverde zijn verhaal Baargen de derde prijs op bij de Pervinzioale Schriefwedstried 2013 en in maart 2014 won hij het Hogelandster dictee. Samen met Christopher Bergmann schreef hij het boek Hogelandster waarkwoorden, dat in 2015 verschijnt. In datzelfde jaar verschijnt voor het eerst een verhaal van Schoonhoven in Tiedschrift Krödde. Vanaf 2016 is Schoonhoven redacteur bij het online Literair Tiedschrift Oader. Als tekstredacteur heeft hij zangeres/songwriter Marlene Bakker begeleid bij haar album Raif en haar in 2023 te verschijnen nieuwe album.

Praktische informatie
Startdatum: woensdag 18 januari 2023
Tijd: 19.00u – 21.00u
Duur: 10 lessen
Locatie: Gebouw Erfgoedpartners, Lopende Diep 8 in Groningen
Opgave via de website van Erfgoedpartners