Nog een maand en dan is het Meertmoand Streektoalmoand. Maart staat dan volledig in het teken van de Groninger taal met in stad en provincie tal van speciale activiteiten en optredens. Op 16 maart organiseert het CGTC samen met Stichting t Grunneger Bouk, de Groninger Archieven en het Groninger Forum de Dag van de Grunneger toal. De 10e editie belooft een bijzondere streektaaldag te worden. Een tipje van de sluier: De Dag wordt geopend door gedeputeerde Henk Staghouwer. Hij zal onder andere een bijzonder nieuw tijdschrift voor het basisonderwijs aanbieden: de Wiesneus.

Grunneger vraauwen krijgen speciale aandacht binnen het programma van de Dag. Dit in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland, met Groningen als middelpunt. Janneke Vos, bekend van RTV Noord, komt langs en presenteert het muziekprogramma. Welke bijzondere streektaalacts dit jaar op het podium van de Meziekkroug staan hoort u binnenkort van ons. Naast muziek zijn er expo’s – onder andere van Drukkers in de Marge en 10 jaar Dag van de Grunneger toal, er is het Schrijverscafé en de jaarlijkse Toalmaarkt, en er zijn lezingen onder meer over de projecten WoordWaark en Van Old noar Jong. Verder komen de Verhalenvertellers uit het Westerkwartier langs en er is een speciale nieuwe workshop Handpaalmschrieven ien t Grunnegs.

Nieuwsgierig naar het complete programma? Binnenkort maken we het programma bekend. Houd onze website en onze Facebookberichten met #dgt19 in de gaten!

Foto: Opening met Jan Veldman, foto Pjotr Wiese