’n Kleine is gewoon n leutje
en een gootje is n geutje.
Niet zo moeilijk, nait zo stoer.
Toetje is Gronings voor tuitje,
maar een hoedje is geen huidje.
En wat zuur is dat is zoer.
Lieveling of misschien schat?
Dat wordt laiverd, zo is dat!

 

Tekst: Gerhard Tuinema / Hans Kuntzel

Lesmateriaal

Wiesneus, hét kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings, verschijnt in februari 2024 en heeft dit keer als thema Gruin. We duiken in de wereld van de planten en de dieren. Met grappige gedichten en verhalen. Een kleurplaat, puzzels en een prijsvraag. Bij Wiesneus hoort een lesbrief met voor iedere bouw een uitgewerkte les. Van de gedichten en verhaaltjes zijn audiobestanden beschikbaar zodat ook de leerkracht die geen Gronings spreekt direct aan de slag kan met de Wiesneus. Zo kunnen alle leerlingen kennismaken met de Groningse taal.

Goed om te weten; dankzij subsidie van de provincie Groningen is Wiesneus gratis aan te vragen voor alle basisschoolleerlingen!

Download de digitale versie van Wiesneus 2024 hier:

Wiesneus 2024 Grunnegs 

Wiesneus 2024

 

Aanmelden
Basisscholen in Groningen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de nieuwe Wiesneus via deze link https://cgtc.nl/inschrijfformulier-wiesneus-2025/

Heb je je ingeschreven dan ontvang je van ons begin februari nog een reminder met een aantal tips over de Wiesneus en hoe je het magazine en de Groninger streektaal kunt introduceren in de klas.

Meertmoand 
Eind februari en vlak voor de jaarlijkse Meertmoand Streektoalmoand ligt de Wiesneus op de deurmatten van de basisscholen die zich hebben aangemeld. Met de Wiesneus kunnen juffen en meesters samen met de kinderen kennismaken met het Gronings. Maar ook papa’s, mama’s en opa’s en oma’s kunnen meedoen. Zo kan iedereen in maart (en daarna) een beetje plat praten met elkaar!

Vorig jaar viel de Wiesneus op de mat bij meer dan 80 basisscholen in heel Groningen.
Wil je dit blad ook (weer) op jouw school? Vul het aanmeldformulier dan vóór 10 februari 2024 in.

Klunderloa

CGTC heeft verschillende methoden ontwikkeld onder meer voor gebruik in de klas. Klunderloa is een digitale lesmethode voor basisscholen. De website omvat Groningstalige kinderboekjes, verhalen, gedichten en liedjes met lessuggesties. Het materiaal is geschikt voor kinderen tot 12 jaar. Je kunt verhalen en liedjes beluisteren, meezingen of een game spelen om zo kennis te maken met het Gronings. Klunderloa is bedoeld voor basisscholen én ook voor ouders en opa’s en oma’s. Je kunt op ieder moment op een speelse manier bezig gaan met de Groninger taal.

Een aanvulling op Klunderloa is de fysieke Groninger leskist. In de leskist vind je Gronings lesmateriaal ontwikkeld door studenten van de Hanze Pedagogische academie en docenten Gronings aangevuld met muziekcd’s, spellen, kinderboeken en ander materiaal over de Groninger taal en cultuur. In 2024 wordt de Groninger leskist geactualiseerd en is deze niet beschikbaar. Wanneer de leskist gereed is wordt deze tegen een borgsom (€50) weer gratis uitgeleend. Wil je meer weten neem dan contact op.

X