Pers

5 maart 2021

PERSBERICHT Moi Forum! Veur Mekoar – Het Gronings vieren in de Meertmoand Streektoalmoand

Het is Meertmoand Streektoalmoand, de maand waarin we traditiegetrouw onze streektaal vieren. Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) pakt deze maand vooral digitaal uit met een breed pakket aan activiteiten rondom de Groninger taal. Door de aanhoudende coronabeperkingen kan de Dag van de Grunneger toal ook dit jaar in maart in de fysieke vorm niet plaatsvinden. CGTC slaat daarom opnieuw de handen ineen met Forum Groningen en komt op zaterdagavond 20 maart met de tweede editie Moi Forum! Veur Mekoar. Het programma wordt om 20.00 uur uitgezonden via Podium.TV (Ziggo kanaal 35, Kabelnoord kanaal 19) en via Platform F, het online mediakanaal van het Forum. De talkshow in en over het Gronings werd vorig jaar ontwikkeld en in september uitgezonden vanuit de RaboStudio in het Forum. De tweede editie heeft een iets andere opzet.

Talkshow met amusement
De talkshow Moi Forum! Veur Mekoar wordt dit keer een visuele tour door het Forumgebouw, langs verschillende actuele onderwerpen, objecten en studiogasten. Allen dragen zij Groningen en het Gronings, de taal en de cultuur een warm hart toe. Presentator Arno van der Heyden neemt de kijker mee: ‘Een grote verscheidenheid aan alles wat in onze provincie en omstreken gezegd, gezongen, gesproken, gemaakt en gekookt wordt komt voorbij. We doen dat in de vorm van een reis vol verwondering. Met amusement, humor, poëzie en muziek – een lust voor het oor, oog en de tong. En waar kunnen we dat beter doen dan in onze nije grieze, het Forum!’ Het programma voor de 2e editie Moi Forum! Veur Mekoar is ontwikkeld in samenwerking met toneel- en scriptschrijver Jan Veldman.

Bijzondere Groningers
Arno van der Heyden ontmoet tijdens zijn wandeling door het Forum verschillende gasten die iets bijzonders doen met het Gronings, en bijzondere Groningers. Welke uitdaging gaat bijvoorbeeld kersverse stadsdichter Myron Hamming aan? Wat zijn poaskebloumen en noakende wiefkes nu precies? Wat gebeurt er in de keuken van restaurant NOK? Waarom is Hen Engelien in het gebouw? Wat vertellen Groninger dichters Rik Andreae en Fieke Gosselaar ons op de roltrappen? Wat vertellen vier Groninger wijken over Groningers? En hoe smaakt kluunbier na een optreden van Steernvanger? Een paar vragen waar Arno antwoorden op hoopt te vinden tijdens de talkshow Moi Forum! Veur Mekoar.

Steernvanger Foto: Roos Hoogeveen

Méér Gronings
In de Meertmoand Streektoalmoand  organiseert CGTC naast Moi Forum! Veur Mekoar meer activiteiten om het Gronings extra te vieren. Zo is er het digitale open podium Loat die heuren, loat die zain!. Ben je muzikant of schrijver en heb je een nieuw Gronings liedje, verhaal of gedicht dat wij en het Groninger publiek moeten horen? Betreed dan het digitale podium van CGTC. Maak een filmpje van jouw optreden en stuur het naar info@cgtc.nl. Elke dinsdag in de Meertmoand Streektoalmoand staat het open podium ‘aan’ en gedurende de dag komen de mooiste en meest bijzondere inzendingen voorbij op de socials van CGTC: YouTube, Facebook en Twitter.

Op donderdag 11 maart vindt de presentatie van de derde Groningse editie van de Wiesneus plaats op de Anne de Vriesschool in Stadskanaal. Rients Faber, Groninger muzikant en kinderboekenschrijver, komt langs en geeft een optreden met Hen Engelien. Op vrijdag 12 maart organiseert CGTC een speciale online Grunneger Krougkwis en op woensdag 24 maart kan iedereen meedoen met de online taalcursus Gronings voor Beginners gegeven door docent Gronings Piet Reitsema.

Opgave voor de krougkwis en de taalcursus kan door een mailtje te sturen naar info@cgtc.nl.

Voor meer actuele informatie over Moi Forum! Veur Mekoar en de CGTC activiteiten in de Meertmoand Streektoalmoand houd onze website en onze socials – FacebookTwitter en Instagram in de gaten!

Noot voor de redactie: Voor meer informatie neem contact op met Patricia Ottay, communicatie CGTC / Moi Forum! Veur Mekoar e: p.ottay@cgtc.nl t: 06 25538505. Bij plaatsing foto Arno van der Heyden graag vermelding naam fotograaf: Pjotr Wiese. Bij plaatsing foto Steernvanger graag vermelding naam fotograaf: Roos Hoogeveen.

12 maart 2020

PERSBERICHT
Moi Forum! Dag van de Grunneger toal afgelast

Het streektaalevenement Moi Forum! Dag van de Grunneger toal dat op zaterdag 21 maart plaats zou vinden in Forum Groningen gaat niet door. De organisatie heeft vandaag het besluit genomen om het evenement af te gelasten. De reden is de uitbraak van het Coronavirus COVID-19 en de nieuwe maatregelen die in Nederland door de regering zijn aangekondigd. De afgelopen dagen is veel overleg geweest tussen de betrokken organiserende partijen waarbij de ontwikkelingen van het Coronavirus in Nederland nauwlettend in de gaten werden gehouden. ‘Wij hebben als organisator begrip voor de maatregel van de regering om grote evenementen die de komende maand gepland staan af te gelasten. De gezondheid en veiligheid van de burgers – waaronder onze medewerkers, deelnemers en bezoekers – staan voorop.’ Aldus de organisatie.

Moi Forum! Dag van de Grunneger toal wordt uitgesteld naar een nader te bepalen datum. De nieuwe datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

De organiserende partijen van Moi Forum! Dag van de Grunneger toal zijn Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Stichting t Grunneger Bouk en Forum Groningen. Het evenement wordt gerealiseerd met een financiële bijdrage van de Provincie Groningen.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie: neem contact op met Thijs Torreman, tel.nr. 0653500728 of email t.torreman@ziggo.nl.

04 maart 2020

PERSBERICHT
Programma Moi Forum! Dag van de Grunneger toal compleet: Ontmoet het Gronings in het Forum

Op zaterdag 21 maart vindt de 11e editie van de Dag van de Grunneger toal plaats op de nieuwe locatie: Forum Groningen. Onder de nieuwe naam Moi Forum! presenteert Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) hier tijdens de Meertmoand Streektoalmoand een veelzijdig programma vol Gronings. Met muziekoptredens, dichters, schrijvers, verhalenvertellers, kinderactiviteiten, een taalmarkt en meer kunnen bezoekers vanaf 10.00 uur (inloop) de hele dag in het Forumgebouw het Gronings ontmoeten. Om 10.30 uur doen de mannen van zangkoor Oosterstörm de kick-off van Moi Forum!. Op de Publiekstribune in de entreehal zingen zij nummers van Ede Staal.

Ontmoet het Gronings
Tijdens Moi Forum! Dag van de Grunneger toal staat de ontmoeting centraal. Iedereen die geïnteresseerd is in het Gronings wordt op 21 maart van harte uitgenodigd naar het Forum in de stad te komen. Het programma bestaat uit een mix van bekende onderdelen en nieuwe taalactiviteiten. Hiermee wil de organisatie de vertrouwde bezoekers, die elk jaar in maart naar de Dag van de Grunneger toal komen, bedienen en ook het nieuwe Forumpubliek kennis laten maken met het Gronings als taal en cultuur. Het nieuwe Forum als ontmoetingsplek en huiskamer van Groningen is hierin de schakel tussen het publiek in al zijn diversiteit en het Gronings.

Programma
Moi Forum! presenteert op 21 maart een breed en divers programma vol Gronings. Er zijn muziekoptredens van onder andere Marlene Bakker, Swinder en Erwin de Vries. Wil je meer weten over de Groninger literatuur? Kom dan naar de Newsroom (begane grond) en het Leesplein op verdieping 3 van het Forum. Hier treden dichters en schrijvers uit Stad en Ommeland op, er worden verhalen verteld en zijn er presentaties over het Gronings. Verder is er een Toal- en Boukenmaarkt, zijn er bijzondere activiteiten rondom taalwetenschap (o.a. WoordWaark) en is er ook speciaal voor kinderen van alles te doen en te beleven rondom het Gronings. Heb je nog niet genoeg lichaamsbeweging gehad tijdens Moi Forum? Kom dan Bewegen Op zien Grunnegs met trainer Olaf Vos.

Meziek
In de Rabo Studio van het Forum zijn vanaf de ochtend verschillende muziekacts te zien en te beluisteren. Zangeres Marlene Bakker treedt op en ook Swinder en Westkantstad, de band van streektaalzanger Gert Sennema, komen langs. Muzikale afsluiter is Erwin de Vries en zijn band. In de Newsroom – het singer-songwritercafé tegenover de Rabo Studio – geeft Veendammer zanger Krzysztof Groen een optreden. Verder treedt zanger/muzikant Bernard Brogue solo op en sluit hij muzikaal af met een optreden samen met collega-muzikant Tammo Tamminga.

Schrievers & dichters
De Newsroom is ook het podium voor de Oader schrievers & dichters. De hele dag zijn er voordrachten te beluisteren van verschillende Groningse dichters zoals Henk Puister, Harry van Velsen, Nina Werkman en Annie Martens. Wie de optredens in de Newsroom heeft gemist kan nog in de herkansing op het Leesplein (3e verdieping), waar de schrievers & dichters ook zullen optreden. Op het Leesplein is nog meer te beleven. Bezoekers kunnen hier komen luisteren naar verhalen van vertelcollectief Kom op Verhoal, meestervertaler Marten van Dijken komt zijn nieuwste Bommelvertaling Tom Koater & de Bovenboazen presenteren en de Groningse variant van de gedichtenapp VERS! wordt gelanceerd.

BOGgen en kinderspul
Voel je je wat minder fit de laatste tijd? Wil je na al die roltrappen in het Forum nog meer koolhydraten verbranden? En wil je tegelijk iets leren over de Grunneger toal? Kom dan BOGgen op de Jeugdtribune tijdens Moi Forum! BOGgen – Bewegen Op zien Grunnegs – is de nieuwste sensatie op het gebied van fitness, aerobics en streektaal. Uw BOG-instructeur tijdens Moi Forum! is Olaf Vos. Kinderen mogen ook meedoen. Maar ze kunnen tijdens Moi Forum! nog veel meer leuke dingen doen én een beetje Gronings leren. Bijvoorbeeld bij de workshop Groningse strip tekenen in het Medialab bij Wonderland (jeugdafdeling). Schrijfster Kunny Luchtenberg komt hier ook voorlezen uit haar nieuwste kinderboek Tok Tok Tok in t Hounderhok en op de Jeugdtribune kunnen kinderen komen luisteren naar de band Kriegel die liedjes en het verhaal brengen van Hen Engelien: de kip die stiekem op avontuur noar Stad ging.

WoordWaark
Op de Toalmaarkt presenteren verschillende streektaalorganisaties uit Groningen zich. Ook WoordWaark, het digitale en multimediale woordenboekproject voor de Groningse taal, is hier aanwezig. Aan de hand van een quiz kunnen bezoekers spelenderwijs ontdekken wat WoordWaark te bieden heeft. Ook kunnen bezoekers Groningse woorden die zij mooi of waardevol vinden doneren aan het digitale woordenboek. Het project Van Old noar Jong laat een sneak preview zien van de app waarmee ze basisschoolkinderen bekender willen maken met het Gronings. En tenslotte kun je de app Stemmen van Grunnen laten raden waar je vandaan komt op basis van het dialect dat je spreekt.

Moi Grunnegers!
Voor het Moi Forum! evenement op 21 maart is een nieuwe beeldcampagne gelanceerd: Moi Grunnegers! De campagne bestaat uit een serie Groningers die in woord en beeld zijn geportretteerd. Bekende en onbekende Groningers, waarvan eenieder op zijn of haar eigen manier in verbinding staat met het Gronings; sprekend, zingend, schrijvend, voelend of anders. In de aanloop naar 21 maart worden een aantal portretten gepresenteerd via de website www.cgtc.nl en sociale media van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en tijdens Moi Forum! zijn de beelden zichtbaar door het gebouw. Na de streektaaldag gaat de campagne verder als rubriek op www.cgtc.nl en wordt er om de week een Moi Grunnegers! portret uitgelicht.

Organisatie
Moi Forum! Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Stichting t Grunneger Bouk, Forum Groningen en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Groningen.

Moi Forum! Dag van de Grunneger toal
Locatie: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1 Groningen
Tijden: 10.00u (inloop) tot 16.00u
Meer informatie en voor het complete programma kijk op www.cgtc.nl

Noot voor de redactie: Voor meer informatie neem contact op met Henk Scholte of Patricia Ottay, e: info@cgtc.nl t: 050 5992060/61. Bij plaatsing Moi Forum! campagnebeelden Moi Grunnegers! Marlene Bakker en/of Douwe van der Bijl graag naamsvermelding ontwerp: RATATA.nl fotograaf: David Vroom.

Ontwerp: RATATA.nl Fotografie: David Vroom

27 januari 2020

PERSBERICHT
Moi Forum!: Dag van de Grunneger toal pakt uit in Forum Groningen

Over krap twee maanden, op zaterdag 21 maart, vindt de 11e editie van de Dag van de Grunneger toal plaats onder een nieuwe naam én op een nieuwe locatie. Dit keer wordt het jaarlijkse streektaalevenement niet georganiseerd binnen en om het gebouw van de Groninger Archieven, maar strijkt het met Moi Forum! als nieuwe evenementnaam neer in Forum Groningen. “Na tien jaar de Dag georganiseerd te hebben in de archieven is het tied veur wat nijs. Het nieuwe Forum Groningen wordt gezien als dé huiskamer van de stad Groningen. Maar wij zien het Forum ook als het kloppend hart voor de Ommelanden.” Aldus de organisatie.

Moi Forum!
Onlangs kreeg het Gronings een speciale en vaste plek binnen het Forum gebouw. Een muurkunstwerk met het gedicht Dichten, geschreven door Simon van Wattum, werd eind november onthuld tussen de boeken op de derde verdieping. Een bijzonder initiatief van Stichting Grunneger toal en een mooi gebaar van het Forum naar de bewoners van stad en provincie Groningen. In het markante Forumgebouw in hartje Groningen kunnen de Groninger taal en identiteit niet ontbreken. Zo vindt ook de organisatie van Moi Forum! Dag van de Grunneger toal 2020. “De Dag van de Grunneger toal verdwijnt niet, het blijft een toogdag voor het Gronings en voor iedereen die van Groningen en het Gronings houdt. Met de nieuwe locatie zijn er nieuwe mogelijkheden. Onze trouwe bezoekers kunnen rekenen op activiteiten zoals we die eerder ook organiseerden. En er zijn nieuwe Forum-bezoekers die we ook meenemen en laten genieten van Moi Forum!.”

Programma
Moi Forum! pakt uit met Groningstalige muziek, literatuur, verhalenvertellers, een kinderprogramma en nog veel meer. Erwin de Vries & band treedt op en ook bevestigd zijn zangeres Marlene Bakker, pop/rockformatie Swinder en zanger/muzikant Gert Sennema met zijn band Westkantstad. De Toalmaarkt, waar Groninger streektaalorganisaties zich presenteren, zal niet ontbreken en er zijn speciale activiteiten rondom het digitale woordenboekproject WoordWaark. Binnenkort is het volledige programma bekend. Kijk voor meer informatie op www.cgtc.nl.

Organisatie
Moi Forum! Dag van de Grunneger Toal 2020 wordt georganiseerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Stichting t Grunneger Bouk, Forum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.

**********************************************************************

Noot voor de redactie: voor meer informatie neem contact op met Henk Scholte of Patricia Ottay, e: info@cgtc.nl t: 050 5992060/61. Bij plaatsing afbeelding Swinder graag  naamsvermelding fotograaf: Knelis, bij plaatsing foto Marlene Bakker graag naamsvermelding fotograaf:Kamfoor.nl.

Swinder Foto: Knelis

16 maart 2019

PERSBERICHT
10e Dag van de Grunneger toal bouwt mooie brug tussen publiek, taal en wetenschap

“Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap: “Probeer de taal over te geven aan de jeugd. Lees kinderen voor in het Gronings, dat is het begin.” Het was de tiende keer dat de Dag van de Grunneger toal aan het Cascadeplein in Groningen plaatsvond. Belangrijk onderdeel van de opening was de overdracht van de woordenboek Ter Laan rechten. Dit in het bijzijn van kleindochters Stip en Catharina ter Laan. De inhoud van het woordenboek werd vandaag vrijgegeven voor het omvangrijke digitaliseringsproject WoordWaark van CGTC. De tiende Dag van de Grunneger toal werd bezocht door ruim 1200 bezoekers.

WoordWaark
Tijdens de Dag werd de nieuwe, digitale taaldatabank van het Gronings gepresenteerd: WoordWaark. Projectleider Goffe Jensma gaf samen met medewerkers Wilbert Heeringa en Eva Smidt uitleg over en een demonstratie van dit interactieve en multimediale taalproject. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk Groningers uit alle hoeken van de provincie hun Gronings bijdragen aan dit project. En er was al veel enthousiasme te voelen in het publiek. Naast WoordWaark vertelden Nanna Hilton en Martijn Wieling over hun projecten die met de digitalisering van het Gronings te maken hebben: Stemmen van Grunnen en Van Old noar Jong.

Nedersaksisch
Naast de digitalisering van het Gronings lag de focus van de Dag op twee andere thema’s, namelijk het Nedersaksisch en Grunneger vraauwen. Het Nedersaksisch werd breed uitgezet binnen de programmering en met name het opzoeken van grensgebieden en samenwerkingen met de Nedersaksische taalvarianten werd aangestipt. Zo vertelde de Duitse schrijver en journalist Heiko Gauert in zijn lezing over de geschiedenis van het Plattduuts. Bert Hadders en Otto Grootte deelden met De Grup hun muzikale vertelling en reis door Drenthe en Duitsland. En in het Oader café traden naast Groninger schrijvers en dichters Platt-dichter uit Ost-Friesland Gerd Constapel en de Drentse dichter Egbert Hovenkamp II op.

Grunneger Vraauwen
In het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland was er vandaag ook speciale aandacht voor de vrouw. Vooral op het muziekpodium was er veel aandacht voor vrouwelijk zangtalent. Wia Buze trad direct na de opening op voor een hal vol publiek. Marieke Klooster en Gabriëlle Glasbeek (Vrouw Holland) brachten met Voorwaarts! een theatrale muziekact vol liedjes en sketches: een ode aan Groninger vrouwen van vroeger en nu. Wim Bastiaanse vertelde in zijn lezing over vier belangrijke vrouwen in de Groninger literatuur en de Verhalen van Groningen kwamen langs met een mini-expositie van de Groninger vrouwengalerij. Vertelcollectief Kom op verhoal verwende de luisteraars met spannende en bijzondere nuvere wichter verhalen.

Nieuw dit jaar: SKVs
Een nieuw onderdeel dit jaar is de workshop Slim körte verhoaltjes (SKV) van Ingeborg Nienhuis, gebaseerd op de zogenaamde handpalmverhalen: het schrijven van een kort verhaal in 99 woorden. Deelnemers leerden tijdens de Dag over de kracht van een handpalmverhaal en er werd flink geoefend. De winnares Kunny Luchtenberg  las haar bekroonde SKV aan het einde van de middag voor op het hoofdpodium en ontving een schiere pries.

En nog veel meer Grunnegs
Tien moal Dag van de Grunneger toal was een dag vol Groningstalige activiteiten. In twee gebouwen waren er muziekoptredens, lezingen, verhalenvertellers, workshops, voordrachten van schrijvers en dichters in het Oader café en was er de jaarlijkse Toal- en boukenmaarkt.  Meestervertaler Marten van Dijken bracht zijn nieuwe vertaling Allain op Wereld van Hector Malot onder de aandacht. Drukkers in de Marge waren aanwezig met een overzicht van eigen drukwerk en Fré Schreiber alias Meester Kriet was van de partij en deelde zijn nieuwste sprookjesboekwerk Pankoukwichtje.

Organisatie
De organisatie van de tiende Dag van de Grunneger toal is in handen van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), de Groninger Archieven, Stichting t Grunneger Bouk, Groninger Forum en de Rijksuniversiteit Groningen. De Dag van de Grunneger toal wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen.

PJW_5118-www.PjotrWiese.nl

Bijschrift: Opening en overdracht van de rechten woordenboek Ter Laan, v.l.n.r. Goffe Jensma, Gedeputeerde Henk Staghouwer, Koos Wiersma (voorzitter CGTC) en Stip ter Laan. Foto: Pjotr Wiese.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie neem contact op met Henk Scholte of Patricia Ottay tel: 050-5992000, e-mail: dgt@groningerarchieven.nl. Bij plaatsing foto’s graag naamsvermelding fotograaf: Pjotr Wiese. Kijk voor de afbeelding in drukformaat op de Flickr DGt19 pagina van CGTC: https://www.flickr.com/photos/127445163@N08/albums/72157704080633792

25 februari 2019

PERSBERICHT
10 moal Dag van de Grunneger toal; Focus op het Nedersaksisch, Grunneger vraauwen en het Gronings digitoal

Op zaterdag 16 maart 2019 vindt de 10e Dag van de Grunneger toal plaats in en om het Groninger Archieven gebouw aan het Cascadeplein in Stad. Groninger muziek, poëzie, theater en wetenschap passeren de revue en zullen zorgen voor verwondering. De Dag, die plaatsvindt in de Meertmoand Streektoalmoand, wordt geopend door gedeputeerde Henk Staghouwer. Tijdens de opening zal het Groninger woordenboek van Ter Laan centraal staan, waarbij de gebruiksrechten overgedragen worden aan de nieuwe, digitale taaldatabank van het Gronings: WoordWaark. Ook zal Staghouwer een bijzonder nieuw Groningstalig tijdschrift voor het basisonderwijs aanbieden: de Wiesneus. De verdere presentatie van de Dag is in handen van Janneke Vos.

Tiende verjaardag
Tijdens de 10e editie – 10 moal Dag van de Grunneger toal – is er onder andere aandacht voor het Nedersaksisch en diverse digitaliseringsprojecten, en belooft het een Dag te worden met veel nieuwe inzichten. Ook Groninger vrouwen staan centraal tijdens de streektaaldag. Aanleiding voor dit thema is de Internationale Vrouwendag (8 maart) en 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland, met Groningen als middelpunt.

Nedersaksisch
In oktober werd de Nedersaksische taal, waaronder het Gronings, officieel door het Rijk erkend als onderdeel van de taalsystematiek in Nederland. Tijdens de Dag is er volop aandacht voor het Nedersaksisch en hierbij zoeken we de grenzen op. De Wiesneus – het nieuwe Groningstalige tijdschrift voor basisschoolleerlingen – staat in de schijnwerpers. Het blad wordt in de Meertmoand Streektoalmoand verspreid op basisscholen door heel Groningen. In de lezingen van de Duitse schrijver en journalist Heiko Gauert en taalkundige Henk Bloemhoff wordt ingegaan op het Nedersaksisch als regionale taal in Nederland en het Plattduuts in Duitsland. In De Grup nemen Bert Hadders en Otto Grootte het publiek mee op reis naar Drenthe en Duitsland met liedjes in de eigen streektaal. Platt-dichter uit Ost-Friesland Gerd Constapel en de Drentse dichter Egbert Hovenkamp II treden naast bekende Groninger dichters en schrijvers op in het Schrijverscafé.

Grunneger vraauwen
De vrouw staat centraal tijdens de Dag van de Grunneger toal. Na de opening treedt zangeres Wia Buze op met band. Ook geprogrammeerd op het muziekpodium: Voorwaarts!, een muzikaal en theatraal programma en ode aan bekende en onbekende Groninger vrouwen. Irene Wilkens & Sikkom Kult treden op en nemen zangeressen Ivonne Schoenmaker en Marianne van der Velde mee. De Verhalen van Groningen en het Groninger Museum presenteren de Grunneger Vraauwen Galerij. Dit in het kader van de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht die in mei start in het Groninger Museum. Wim Bastiaanse houdt een lezing over Vaaier literaire vraauwen en Vertelcollectief Kom op Verhoal brengt verhalen over Nuvere wichter.

Digitalisering van het Gronings
Een aantal activiteiten tijdens de Dag van de Grunneger toal staat in het teken van digitalisering. Het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) werkt momenteel aan een nieuwe, digitale, interactieve en multimediale taaldatabank van het Gronings: WoordWaark. Met hulp en inbreng van vrijwilligers en Groninger sprekers kun je hier straks geschreven en gesproken Gronings zien en horen, en hiervan leren. Tijdens de Dag zijn de ontwikkelaars van de taaldatabank aanwezig die onder leiding van prof. dr. Goffe Jensma uitleg geven over dit innovatieve project.

Martijn Wieling, bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse Taal en Cultuur aan de RUG en verbonden aan het CGTC, is onlangs gestart met een onderwijsproject. Van Old noar Jong introduceert een speciale app bedoeld om via ouderen de Groningse taal populair te maken bij de (school)jeugd. Tijdens de Dag vertelt hij in zijn lezing over deze onderwijsapp en wordt hij geïnterviewd door Wiebe Klijnstra, bekend van RTV Noord. Dr. Nanna Hilton van de RUG komt vertellen over de app Stemmen van Grunnen en studenten zullen aan de hand van deze app gedurende de Dag onderzoekjes uitvoeren bij het publiek.

Slim Körte Verhoaltjes
Een Gronings verhaal schrijven in 99 woorden. Een nieuw onderdeel tijdens de Dag van de Grunneger toal is de workshop Slim Körte Verhoaltjes – ook wel handpalmverhalen – gegeven door Ingeborg Nienhuis. Deelnemers leren over de kracht van een handpalmverhaal en er wordt geoefend. Aan het einde van de Dag wordt het bekroonde SKV voorgedragen op het hoofdpodium en ontvangt de winnaar een schiere pries.

En er is nog meer te beleven tijdens de Dag van de Grunneger toal. Marten van Dijken komt vertellen over zijn nieuwe vertaling Allain op Wereld van Hector Malot. Op de Toal- en Boukenmaarkt kunnen bezoekers kennismaken met Grunneger toal- en cultuurorganizoatsies en op zoek gaan naar biezunder Grunneger literatuur. Drukkers in de Marge zijn aanwezig met een overzicht van eigen drukwerk en Fré Schreiber alias Meester Kriet is weer van de partij voor al uw vragen over de Grunneger toal. Meer weten over het programma? Kijk op de website van het CGTC en lees hier de Moi, het magazine van de Dag van de Grunneger toal. De Moi is ook gratis verkrijgbaar bij de bibliotheken en VVV Stad.

Organisatie
De organisatie van de tiende Dag van de Grunneger toal is in handen van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), de Groninger Archieven, Stichting t Grunneger Bouk, Groninger Forum en de Rijksuniversiteit Groningen. De Dag van de Grunneger toal wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen.

**********************************************************************************

Dag van de Grunneger toal
Zaterdag 16 maart van 11.00 uur tot 16.00 uur
Locatie: gebouw Groninger Archieven (Cascadeplein 4) en Cascadeplein 10 in Groningen
Toegang is gratis

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie neem contact op met Henk Scholte of Patricia Ottay tel: 050-5992000, e-mail: dgt@groningerarchieven.nl. Bij plaatsing foto Wia Buze graag naamsvermelding fotograaf: Judith van der Meulen. Kijk voor de afbeelding in drukformaat op de Flickr DGt19 pagina van CGTC.

X