Vlog Em Mor! Zo heet de nieuwe vlogwedstrijd voor jongeren die dit najaar wordt uitgezet door het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). De wedstrijd is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en uit Stad en provincie Groningen. Met de Pervinzioale Schriefwedstried promoten we sinds jaren de Groninger taal onder een breed, maar vaak wat ouder, publiek. Om ook jongeren bekend te maken met de Groninger taal hebben we nu een speciale vlogwedstrijd bedacht. De opdracht is: Maak een vlog in het thema ’t Spookt Doar’ waarin zoveel mogelijk Groninger taal wordt verwerkt. De beste vlog wint 500 euro.

Spelregels
Tot en met 29 oktober kunnen jongeren vlogs inzenden en delen via de (eigen) sociale media kanalen als TikTok en Instagram. Deelnemers maken alleen of in een groepje van maximaal vijf jongeren een vlog rondom het thema ‘t Spookt Doar’ en ze proberen daarin zoveel als ze kunnen Gronings te verwerken, zowel gesproken als geschreven. Het hoeft niet honderd procent in het Gronings en het hoeft niet foutloos. Het gaat om het proberen. Daarmee stimuleert het CGTC het gebruik van de Groninger taal ook onder een jongere doelgroep. De maker mag verder zijn creativiteit de vrije loop laten en voor zijn of haar vlog verschillende film- en montagetechnieken gebruiken.

Schiere priezen
De vlogs worden begin november beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit Grunnfluencer TikTok Tammo, directeur van RTV Noord Nina Nomden en Rixt Galama – een scholier met liefde voor de Groninger taal. Met de vlogwedstrijd zijn haile schiere priezen te winnen. De winnaar van de beste vlog wint 500 euro. De tweede prijs zijn vrijkaarten voor het festival Grasnapolsky dat in maart volgend jaar plaatsvindt in fabriek De Toekomst in Scheemda. De derde prijswinnaar wordt bepaald door het publiek dat van 6 tot en met 12 november kan stemmen. De publieksprijs is nog een verrassing en wordt bedacht in samenwerking met RTV Noord. De prijswinnaars worden op zaterdag 18 november tijdens GRN festival in Kielzog te Hoogezand bekendgemaakt.

Johannes Peetsma alias TikTok Tammo jureert tijdens de vlogwedstrijd van CGTC: Vlog Em Mor. Foto: Marius van der Leij

Belangrijke data
Inzenden van de video’s kan de hele maand oktober. De deadline is 29 oktober. Wij plaatsen de video’s op het speciale Vlog Em Mor! YouTube-kanaal van het CGTC. Delen van de vlog via de eigen sociale mediakanalen als bijvoorbeeld TikTok en Instagram mag natuurlijk ook en dit stellen we erg op prijs! Vermeld bij je filmpje dan de volgende hashtags:
#VlogEmMor #tSpooktDoar #Grunnegs.

Meer inspiratie?
Hier vind je de Vlog Em Mor! flyer, de lesbrief voor scholen en de opdracht met uitgebreide uitleg:

Vlog Em Mor! Flyer

Vlog Em Mor Lesbrief

Vlog Em Mor Opdracht

Ook vind je hierin meer tips voor het maken van een vlog. Voor de vloggers die hulp nodig hebben met de Groninger taal alvast een tip: kijk op www.woordwaark.nl voor een online woordenboek vol Groninger woorden. Of vraag familie of buren die Gronings spreken om taalhulp.

Houd onze website en de sociale mediakanalen van CGTC (Facebook, Instagram) in de gaten voor alle updates rondom Vlog Em Mor!.

VLOG EM MOR NIEUWS

CGTC promoot Groninger taal bij jongeren met nieuwe vlogwedstrijd

Doe mee met Vlog Em Mor! en win 500 euro! Vlog Em Mor! Zo heet de nieuwe vlogwedstrijd voor jongeren die dit najaar wordt uitgezet...

CGTC lanceert speciale vlogwedstrijd voor jongeren: Vlog Em Mor!

Om de Groninger taal te vieren organiseert het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) sinds jaren een schrijfwedstrijd: de Pervinzioale Schriefwedstried. Met deze wedstrijd...
X