Een heks staat op een stormachtige avond bij een kookpot waar zij poeders in giet. Voor haar een groep monsters. – Ets van Jan van de Velde, 1626, collectie Rijksmuseum

Het is bijna 31 oktober – Halloween, Allerheiligenavond – én de laatste week om vlogs voor de vlogwedstrijd Vlog Em Mor! in te zenden. Stuur je vlog met het thema t Spookt Doar en in jouw beste Gronings in en wie weet win jij wel de hoofdprijs: 500 euro! Óf een van de andere schiere priezen, zoals tickets voor festival Grasnapolsky. Wekelijks delen we met jullie de beste vlogtips en deze week delen we een tip over spookverhalen, en plekken in Groningen waar het wanneer t duuster intreedt behoorlijk kan griezelen.

Borries
In Groningen worden al eeuwenlang volksverhalen vertelt en doorgegeven, en daar zitten ook veel spookverhalen tussen. Verhalen over geestverschijningen, duistere plekken en demonen. Wie kent het verhaal over de Borries, het griezelige monster – een spookhond – dat ronddwaalt bij de waddenkust en gezien is op andere plekken in de provincie Groningen? Of spoken die gezien zijn bij verschillende borgen, zoals bij de Fraeylemaborg. Of de boze geesten die ronddwaalden bij t Faan, en ten zuiden van Niehove in het Westerkwartier.

t Zeewiefke
Er zijn verhalen over mannen die bij het noordelijke dorp Oudeschip verdwenen in de Waddenzee, in t Aeilsgat – een zeekolk waar een boze zeemeermin in was opgesloten. De zeemeermin kreeg de naam t Zeewiefke. In Zoutkamp waren er verschillende waarnemingen van schimmen bij t ‘Spoukhoes’ in de buurt van Zoutkamp en Vierhuizen. En daar werd ook het verhaal over de ‘Waddenduvel’ verteld, een onzichtbare verschijning die geregeld vissers op het wad teisterde. Eenmaal een visser gevangen duwde het monster zijn prooi steeds dieper het slik in.

Lees het verhaal ‘Spookverhalen rondom Zoutkamp’ en meer griezelige volksverhalen op de website van de De Verhalen van Groningen. En voor wie durft; bezoek een van deze spooklocaties in Stad of provincie en maak jouw vlogverhaal nog spannender!