Jan Hendrik Neuteboom (1865-1929) werd geboren in Vlagtwedde maar groeide op in Deventer waar hij ook de kweekschool doorliep. Hij was onderwijzer van 1884-1896 in Sellingen en later, van 1896-1924 in Den Haag. Bij Neuteboom thuis werd weinig dialect gesproken, het Westerwolds moet hij zich eigen hebben gemaakt in de tijd dat hij lesgaf in Sellingen. Pas na zijn vertrek uit Sellingen begon hij met het schrijven van naturalistische verhalen en gedichten in zijn Westerwolds-Groninger taal.

Veel van zijn werk is, tot aan zijn overlijden in 1929, gepubliceerd in Maandblad Groningen. De korte novelle Trudoa verscheen in 1924. In 1963 kwam de verzamelbundel Zien leste dreum uit. In 2001 verscheen De verzamelde werken van J.H. Neuteboom onder redactie van G. Luth.

Zowel Jelte Dijkstra (Maandblad Groningen 1929) als J. Elema (in de inleiding bij Zien leste dreum) waren van mening dat zijn verhalen van een zeer hoog niveau zijn en vergeleken mogen worden met het beste Nederlandse prozawerk. Elema vond Neuteboom: ‘…een geboren short-story-verteller, met van het begin af een heel eigen en karakteristieke vormgeving (…) een meesterverteller, die in sobere bewoordingen een beeld schetst van de strijd van de eenling tegen zijn omgeving. Deze strijd kan bij hem zowel goed als slecht aflopen. Hij past in de romantische verteltraditie die in Noord-Europa ontstond in navolging van de Noorse schrijver Knut Hamsun.'[JG]

Het gedicht ‘De Beuzebelder’.

Zelfstandige publicaties
1924 Trudoa (Erven B. van der Kamp – Groningen)
1963 Zien leste Dreum (J.D. van der Veen uitgevers)
2001 De verzamelde werken van Jan Hendrik Neuteboom (uitgegeven door G. Luth)

De Verzamelde werken van Jan Hendrik Neuteboom is als PDF beschikbaar.

Bronnen: Nieuwe Groninger Encyclopedie (1999, Regio-Projekt Uitgevers), Twee eeuwen Gronings – n Golden toal(2005, In Boekvorm Uitgevers)