De Grunneger vlag hangt uit tijdens de Grunneger Dainst 2019. Foto: David Drost

De Groninger streektaal gaat weer klinken in hartje Amsterdam. Op zondag 22 oktober 2023 is er voor de 17e keer een ‘Grunneger Dainst’ in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam. Deze kerkdiensten begonnen in 2007 en worden jaarlijks bezocht door honderden mensen uit Amsterdam en wijde omgeving die zich met Groningen verbonden voelen.

Thema ‘Wat n brummels!’
Het thema van de kerkdienst is ’Wat n brummels!’ (wat een bramen). Voorganger dominee Harry Donga preekt over de wonderlijke ontmoeting van Mozes bij de brandende braamstruik (Exodus 3). De liturgie – liederen, bijbellezingen, preek, gebeden etc. – is in het Gronings.

Muziek
Christiaan de Vries speelt tijdens de dienst op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886.
Marlene Bakker komt zingen, met Reyer Zwart op gitaar. Marlene zingt onder andere het lied ‘Zolaank’ van haar nieuwe album. “Het Gronings van Bakker is melancholisch mooi en het geeft haar liedjes een mysterieus laagje. Ze ontroert stevig met beeldende, droef-poëtische liedjes…..” (Live recensie The Daily Indie)

Expositie schilder Geurt Busser
De rust, ruimte en weidsheid van de Waddenzee en natuurlijk licht boven een open horizon. Dit kenmerkt de schilderijen van schilder Geurt Busser. Hij schildert niet alleen het Wad maar ook andere weidsheden zoals bijvoorbeeld Noordpolderzijl. Kijk voor meer informatie over Geert Busser op de website van RTV Noord.

Gast
De schrijfster en nieuwe streektaalconsulent van het Centrum Groninger Taal & Cultuur Fieke Gosselaar, een vertrouwde stem in het Groninger taallandschap, zal te gast zijn in de Oude Lutherse Kerk en ook meewerken aan de dienst.

Collecte voor Wereldhuis
De ‘collecte’ is voor het Wereldhuis – adem- en steunplek voor migranten zonder papieren – en voor de onkosten van de dienst. ‘Want migranten helpen migranten’ aldus de voorbereidingsgroep. Het Wereldhuis is een initiatief van de Protestantse Diaconie in samenwerking met de Lutherse Diaconie in Amsterdam.

Bezoekers
Belangstellenden zijn welkom om de dienst bij te wonen. Daarnaast zal de dienst zal ook live (en achteraf) via internet te volgen zijn via het YouTube-kanaal van de Evangelisch Lutherse Gemeente Amsterdam.

Kovvie en kouke
Na de dienst wordt elk jaar het ‘Grönnens Laid’ gezongen en is er ‘kovvie & kouke’.

Alle informatie over de Groninger Dienst op een rijtje:
Datum zondag 22 oktober 2023
Aanvang: 10.30 uur
Plaats: Oude Lutherse Kerk aan Singel/Spui in Amsterdam (op loopafstand van tram- en
metrohaltes).

Crèche: Voor de kinderen (het ‘lutje goud’) is er tijdens de dienst opvang.
Informatie op www.diaconie.com en de Grunneger Dainst Facebookpagina.