Wandelaars bij de Poldermolen Koningslaagte. Tocht om de Noord 2014. Foto H. Noot

Deze zomer op vakantie in eigen land? Kom naar of blijf in Groningen! Er valt veel te ontdekken in onze provincie. De Groninger molens bijvoorbeeld. Van april tot november 2021 staat de provincie Groningen in het teken van de molens: de Groninger Molenzomer. Erfgoedpartners en de Pronkjewailpad organisatie willen tijdens deze molenzomer wandelaars en fietsers, inwoners én toeristen, uitdagen deze fascinerende monumenten te ontdekken. In Groningen staan 91 molens die al heel lang deel uitmaken van menig dorpsprofiel. Wat is hun geschiedenis? Hoe werkt een molen precies en waarom zijn molens belangrijk voor een dorp en haar omgeving? Door het Pronkjewailpad te bewandelen of al fietsende te genieten van het fraaie Groninger landschap is het extra leuk om onderweg ook kennis op te doen over monumenten als Groninger molens.

Pronkjewailpad
Wandelaars die het Pronkjewailpad lopen of fietsen kunnen een speciale uitdaging aangaan door minsten 50 molens te bezoeken en via de speciale Pronkjewailpad app de bijbehorende vragen te beantwoorden. Het is zelfs mogelijk om alle 91 Groninger molens op deze manier af te stempelen. Tijdens deze tocht kan men dus heel wat te weten komen over deze bijzondere werktuigen. Wanneer de molenaar aanwezig is kan hij of zij meer vertellen over de molen en zijn werking. En met een beetje geluk draait de molen zelfs.

groningermolens.nl
Wil je je deze zomer goed voorbereiden op een mooie wandel- of fietstocht en wil je nu al meer weten over de Groninger molens? Op www.groningermolens.nl zijn interessante molenverhalen te lezen en interviews met Groninger molenaars en molengidsen. Op de themasite staan nog meer inspirerende onderwerpen en iedere week komen er nieuwe onderwerpen en achtergronden bij. Bijvoorbeeld over museale molenvondsten, Groninger molenwoorden, speciale recepten, molenliedjes, interviews en molenroutes.

De Kloostermolen in Garrelsweer. Foto: groningermolens.nl

Kloostermolen
Centrum Groninger Taal & Cultuur haakt ook aan bij de Groninger Molenzomer en vanaf deze week lichten we iedere donderdag een onderwerp uit over de Groninger molens en de Molenzomer. Vandaag een interview met Jaap Schuurman, molenaar op de poldermolen genaamd de Kloostermolen bij Garrelsweer. Lees in dit interview over Jaap en zijn molenaarsberoep, onder andere over hoe hij gepassioneerd raakte van molens en de Kloostermolen in het bijzonder. En hoe brengt de molenaar zijn molen bijvoorbeeld onder de aandacht van het publiek?

Meer weten over de Groninger Molenzomer? Kijk op www.groningermolens.nl.