Aquarel Heleen van den Broek.

De Groninger Archieven zijn erg tevreden over het aantal en de diversiteit van de inzendingen voor Schrijf geschiedenis: een ongewone gewone dag. Zij riepen Groningers op om geschiedenis te schrijven op maandag 20 april 2020. Op dat moment zaten we midden in de coronacrisis: thuiswerkend, thuislevend en soms ook buiten de deur, maar allemaal anders dan vóór 15 maart 2020. Vanaf dat moment mochten Nederlanders niet meer onnodig de straat op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Groninger Archieven bedanken alle deelnemers hartelijk voor hun bijdrage!

Waarom Een ongewone gewone dag beschrijven?

De Groninger Archieven zijn een organisatie waar je informatie vindt over het Groninger verleden. Bijvoorbeeld over wat er vroeger gebeurde tijdens uitzonderlijke situaties, zoals epidemieën, oorlogen, natuurrampen. De coronacrisis is ook een uitzonderlijke situatie. Het nieuws en de (pers)foto’s worden bewaard, daar zorgen de media zelf voor. Maar hoe het leven van ‘gewone mensen’ eruit zag in deze periode, wordt niet zo vanzelfsprekend opgenomen in de archieven.

Daarom besloten de Groninger Archieven de rollen om te draaien. Groningers oproepen om actief geschiedenis te schrijven, juist over de gewone dingen. Want deze situatie hebben we allemaal nog nooit meegemaakt. Een heel land dat thuis zit, in vredestijd. Een mooi moment om een tijdsbeeld te schetsen en het voor de eeuwigheid te bewaren.

Open en lees hier het stripverhaal van Coen Vosveld.

Lees het volledige bericht op de website van de Groninger Archieven.