Mooi nieuws voor kinderen, scholen, leerkrachten, opa’s en oma’s en ouders. Deze week is het Kinderboekenweek! Een mooi moment om een kinderboek in het Gronings te lezen of voor te lezen. Het afgelopen jaar zijn er een paar hele mooie kinderboeken verschenen die geschreven zijn in of vertaald zijn naar het Gronings. Deze hele week gaan we de mooiste en leukste kinderbouken in t Grunnegs uitlichten. Vandaag de eerste leestip: Lampke. Dit kinderboek is enorm populair bij basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 en is inmiddels in meer dan 20 talen vertaald. Afgelopen voorjaar verscheen de Groningse vertaling van het boek Lampje van Annet Schaap. De vertaling is gedaan door bekend Groninger schrijver Fré Schreiber.

Over t bouk
t Bouk gaait over t wichtje Lampke. Ze hait aigenlieks Emilia mor elkenain nuimt heur Lamke. Ze woont mit heur voader in n grieze vuurtoren. Heur moeke is oet tied komen en heur voader het doar nog aal zoveul verdrait van dat hai teveul drinkt en zien dochter aal t waark doun loat. Elke oavond mot Lampke t licht in de vuurtoren aansteken. Mor op n nacht verget ze om lucifers te kopen en juust dij nacht komt der n vreselijke störm. Alles gaait mis en Lampke wordt weg stuurd noar t Zwaarte Hoes. n Huis woarvan elkenain zegt dat der n monster woont…

Lampke is ideaal voor volwassen en opa’s en oma’s die van mooi Gronings houden. Zij kunnen het dikke, spannende boek naast in het Nederlands nu ook in het Grunnegs voorlezen aan de kinderen.

Lampke is te koop bij de verschillende boekenwinkels en online verkrijgbaar via onze webshop. Voor meer informatie kijk op de website van Uitgeverij Vliedorp.

De kinderboekenweek vindt plaats van 2 oktober tot en met 13 oktober. Het thema dit jaar is ‘Lekker eigenwijs’. Meer weten over de Kinderboekenweek 2024 kijk dan op kinderboeken.nl.