In de Kinderboekenweek 2024 delen we nog een mooie Groningen kinderboeken leestip. In de zomer lag er een bijzonder kinderboek in de winkel van schrijver Harm de Jonge. Een boek dat namelijk gelijktijdig in het Nederlands en het Gronings verscheen: ‘Dansmoes’. In het Nederlands ‘Dansmuis’. Het kinderboek is  geïllustreerd door de Groningse kunstenares en illustratrice Astrid Mulder, en werd geïnitieerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur.

Over het verhaal
Dansmuis woont in het Ruige Bos. Daar kan ze dansen en zingen zoveel ze wil. Lang duurt dat nooit, want er woont nóg iemand in het Ruige Bos: dat is de Nacht. Dansmuis is bang voor de Nacht, want die blaast overal het licht weg. Als ze in haar spiegeltje kijkt, is ze even niet meer alleen, dan ziet ze Zusjemuis, dat geeft haar steun. Maar het zijn vooral Pauwhaan, Zandhaas, Soepschildpad, Honingbeertje en Vleermuis die Dansmuis helpen haar angst voor de Nacht te overwinnen.

Dansmoes en Dansmuis zijn verkrijgbaar bij verschillende boekenwinkels in Groningen en via de webshops van Hoogland & Van Klaveren en Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur (alleen de Groningstalige versie Dansmoes)

Voor basisscholen is er een speciale Dansmoes lesbrief beschikbaar, HIER te downloaden.

Sinds deze week is er ook de audio beschikbaar van Dansmoes. Schrijver Harm de Jonge heeft het kinderboek ingesproken en dit filmpje is te bekijken en te beluisteren op het YouTube-kanaal van CGTC: