Op zondag 27 oktober 2024 viert de Groninger Dienst in Amsterdam haar 18e editie. De Oude Lutherse Kerk aan het Spui vormt het decor voor de beleving van de Groninger taal, muziek, kunst en samenzijn.

Thema ‘Wie goan veur t licht’
De dienst staat in het teken van hoop en inspiratie. In donkere tijden gaan we voor het licht (‘Wie goan veur t licht ‘). Zoals in Ede Staals lied: ‘Het het nog nooit zo donker west of t wer altied wel weer licht’. Of in het Taizé-lied ‘Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur…’

Dominee Harry Donga preekt over het verhaal van Bartimeüs. De verhalen worden afgewisseld door Groninger liederen en orgelklanken van Christiaan de Vries op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886.

Muziek met componist en singer-songwriter Arnold Veeman
Arnold Veeman kwam als baby terecht in een boerengezin in Pieterzijl. De klanken van de oude boerderij vormen onder andere de inspiratie voor zijn muziek. Met zijn band zingt hij meerdere nummers waaronder zijn hit: ‘Mien lutje laif’.

Foto Jan Lenting

Expositie Geert Schreuder
Geert Schreuder uit Onstwedde is lid van de Groninger kunstkring De Ploeg. Hij is illustrator en kunstschilder van stillevens en het Groninger landschap.

Donatie voor Het Wereldhuis
De opbrengst van de collecte gaat naar het Wereldhuis dat een veilige plek biedt aan ongedocumenteerde mensen in Amsterdam. Het Wereldhuis geeft praktische hulp, zoals voorlichting, training en eten en biedt ondersteuning bij het maken van toekomstplannen.

Kovvie en kouke en Luther Museum
Na de jaarlijkse traditie van het zingen van het ‘Grönnens Laid’, is er voor iedereen ‘kovvie en kouke’ (koffie en Groninger koek). Het is tevens mogelijk om te lunchen in de Oude Lutherse kerk en daarna het Luther Museum te bezoeken. Info (over o.a. kosten) en aanmelding bij: info@diaconie.com

Een uitnodiging aan iedereen
De Groninger Dienst is een beleving van Groninger identiteit en saamhorigheid. Iedereen, ongeacht achtergrond of religie, is van harte welkom om deze bijeenkomst mee te maken.

Praktische informatie

  • Datum: Zondag 27 oktober 2024
  • Aanvang: 10.30 uur
  • Plaats: Oude Lutherse Kerk, Singel/Spui, Amsterdam
  • Crèche: Aanwezig voor de kleintjes (“lutje goud”)
  • Meer informatie: www.diaconie.com
  • Facebook