Het ECAL streektaalsymposium werd al eerder gehouden bij De Graafschap in Doetinchem

Streektaal opent deuren en ow hart!

Een gebiedsmakelaar van de gemeente die aan je keukentafel gewoon ‘plat pröt’, een rouw- of trouwdienst in streektaal, Achterhoekse teksten in een supermarkt, reclamekreten in onvervalst dialect of personeelswerving met nadruk op de Achterhoekse mentaliteit van ‘d’r an!’. Voorbeelden van hoe streektaal steeds vaker wordt ingezet op persoonlijk, publiek en commercieel vlak. Daarover gaat het symposium ‘Streektaal: Waes d’r wies met’, dat Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers op woensdag 6 november organiseert op De Vijverberg in Doetinchem.

Op het symposium gaat gastheer Frans Miggelbrink in drie tafelrondes in gesprek met interessante gasten met vakkennis over of ervaring met de thema’s die worden behandeld.

De eerste tafel heeft als onderwerp ‘Met streektaal raak je mensen’. Niet voor niets is streektaal vaak de taal van je hart: het hoort bij wie je bent, heeft een eigen humor en je kan je er beter in uitdrukken. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat streektaal vaker mag worden gebruikt: aan de keukentafel, in de zorg, in het onderwijs en bij levensgebeurtenissen zoals trouwen en rouwen. Gasten aan deze tafel zijn Bert van Asselt (GUV uitvaartzorg), Irma Buunk (gastouder), Monique te Kiefte (agrarische coaching) en Diana Abbink (ECAL-streektaalfunctionaris).  

Streektaal publiek

In de publieke ruimte kom je af en toe streektaal tegen: op verkeersborden in Winterswijk, op borden in de supermarkt of in het Graafschap stadion. Heel vaak levert dit goede reacties op. Waarom gebruiken we eigenlijk niet vaker streektaal in de publieke ruimte en is hierbij ook een rol voor de politiek weggelegd? Aan de tweede tafel, met gasten Pieter Stam (Plus ondernemer), Sjoerd Weikamp (Superboer), Andre Oosterink (programmamanager Berkelland) en Arjen Schutten (wethouder Oost Gelre), wordt hier over doorgepraat.

Unique Selling Point

Streektaal spreekt mensen aan. Enkele Achterhoekse ondernemers hebben dat heel goed begrepen en zetten streektaal en -cultuur in als middel om mensen te werven, aan zich te binden en enthousiast te maken over hun producten. Streektaal als Unique Selling Point dus! Maar wanneer werkt dat en wanneer wordt het een gimmick? Aan de derde tafel wordt het besproken met gasten Bas Hommelink (De Naobers), Luuk Domhof (De Timp/Nathals), Els Legters (Branieschoppers merkenbouwer) en Mario Geverinck (bronbemaling).

Ludieke afsluiter

Gastheer Frans Miggelbrink wordt op het symposium bijgestaan door ECAL-directeur Femia Siero. Zangeres Sandra Vanreys zingt mooie Achterhoekse liedjes en stripmaker Herman Roozen sluit de avond af met zijn geweldige illustraties en gortdroge Achterhoekse humor.

Het streektaalsymposium vindt plaats in Graafschap-stadion De Vijverberg in Doetinchem en duurt van 16.30 tot 20.15 uur. De toegang is gratis, een breudje en wat te drinken is inbegrepen. De toegang is gratis en iedereen is welkom, graag wel aanmelden via www.ecal.nu/streektaalsymposium. Hier staat ook meer informatie en het programma.