Erwin de Vries maakte het Grunneger Meulenlaid. Foto: Elmer Spaargaren

Dit jaar vindt er helaas geen Groninger Molenweekend plaats. Maar gelukkig wordt er een aantal alternatieve molenactiviteiten georganiseerd. Sommige molenaars zullen op zaterdag 13 en/of zondag 14 juni hun molen laten draaien. De molens kunnen dit jaar niet worden bezocht, omdat in de meeste molens anderhalve meter afstand houden niet haalbaar is. Toch willen Erfgoedpartners en de molens in Groningen op een alternatieve manier bezoekers kennis laten maken met het Groninger molenrijkdom. Wil je alvast in de stemming komen? Voor het Groninger Molenweekend 2019 heeft streektaalzanger en componist Erwin de Vries in opdracht van Erfgoedpartners een speciaal molenlied geschreven. Het Grunneger Meulenlaid is hier te beluisteren.

Pronkjewailpad
Om de Groninger molens in 2020 en 2021 op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen heeft de organisatie van Tocht om de Noord in samenwerking met Erfgoedpartners een alternatieve, digitale wandelrouteversie van het Pronkjewailpad ontwikkeld. Vanaf augustus 2020 kan de wandelaar weer buiten op ontdekkingstocht. Tot die tijd is het mogelijk het Pronkjewailpad digitaal te lopen. Tijdens de route kunnen digitale stempels worden verzameld. Deelnemers moeten daarvoor in de speciale app bij iedere molen een vraag beantwoorden. Ook molens die niet op de route liggen worden in de app genoemd. Er moet dan wel digitale informatie over de molen beschikbaar zijn wil deze vindbaar zijn in de app. Ook de molens die een vraag hebben gemaakt zijn zichtbaar in de app. Zo blijven de Groninger molens, ondanks dat de meesten dit jaar niet geopend zullen zijn voor publiek, onder de aandacht.

Meer weten over de Groninger molens?
Op internet zijn filmpjes te vinden van draaiende molens in Groningen. Zo is er een mooi filmpje gemaakt van de Kloostermolen in Garrelsweer met vrijwillig molenaar Jaap Schuurman als verteller. Nog een mooi voorbeeld is het verhaal van Nichte Bonde vertelt door Tineke Neyman. Dit filmpje werd opgenomen in molen Joeswert te Feerwerd.
Over de officiële ingebruikstelling van de gerestaureerde poldermolen De Biks in de Onnerpolder onder Haren (Gn) is in 2002 een video gemaakt. Deze opnamen zijn opnieuw gecompileerd. Tenslotte nog een tip: een speciale promotiefilm om molenaars te werven.

Meer informatie over molens in Groningen is te vinden op de nieuwe website www.groningermolens.nl. Bezoekers van de website vinden hier beeldmateriaal en informatie over bestaande en verdwenen molens. De Zelfzwichter, het molenblad uitgegeven door Erfgoedpartners, is ook op deze website geplaatst en in te zien.

RTV Noord verslaggeefster Beppie van der Sluis bezocht de Kloostermolen in Garrelsweer en interviewde vrijwillig molenaar Jaap Schuurman. Bekijk hier de reportage en het artikel geschreven door verslaggever René Walhout.