Gronings leren op je telefoon is weer mogelijk!

De Van Old Noar Jong App voor het Gronings is weer te downloaden. De app was tijdelijk niet beschikbaar voor de nieuwste telefoons, maar nu kan iedereen ‘m weer op de smartphone zetten. Kinderen kunnen dus weer spelenderwijs kennismaken en oefenen met het Gronings.

De app werd ontwikkeld in een samenwerkingsverband van Centrum Groninger Taal & Cultuur, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Vereniging Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen & Doodstil. Hij werd iets meer dan twee jaar geleden gelanceerd als onderdeel van het bredere Van Old Noar Jong lespakket.

Groningse vocabulaire
Via de app kun je bijvoorbeeld verhaaltjes luisteren en vervolgens moet je het juiste plaatje bij het fragment kiezen. Zo is er een verhaaltje over bragel (een soort dikke modder, ook wel buitendijkse zeeklei), en ook eentje over een kopstubber (een ragebol). Kinderen leren zo op speelse wijze het rijke Groningse vocabulaire kennen.

Een vocabulaire dat daadwerkelijk van het Nederlands verschilt, want het Gronings is een variant van het Nedersaksisch, dat net zoals het Nederlands en Fries een echte taal is. Gronings is dus geen dialect van het Nederlands, wat vaak ten onrechte wordt aangenomen. En de Van Old Noar Jong app onderstreept dat. Want voor woorden als bragel heeft het Nederlands geen echt passende vertaling.

Groningse identiteit
Het idee achter de app: het behandelen van Gronings in onderwijsprogramma’s op basisscholen is gunstig voor de ontwikkeling van kinderen en versterkt de Groningse identiteit. En dat is hard nodig, want kinderen spreken steeds minder Gronings. Zonde, want zo ontstaat een steeds grotere kloof tussen jong en oud, zegt mede-initiatiefnemer en bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur Martijn Wieling.

De app Van Old noar Jong is voor iedereen gratis te downloaden in de Google Play Store en App Store.