Nog anderhalve week en dan is het zover: GRN festival! Tijdens deze derde editie op zaterdagmiddag 18 november staan Kielzog en het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand opnieuw volledig in het teken van Groningen en het Gronings. Ook dit jaar is het programma goed gevuld met streektoalmeziek oet Grunnen. Bekend geluid, gevestigde namen én uiteraard ook nieuwkomers. De Oost-Groninger cultband StAD is terug en treedt op tijdens GRN. Groninger troubadour Gert Sennema en zijn band Westkantstad komen langs. En rock duo HISTER betreedt het podium, evenals nieuwkomer in de Groningstalige muziekscène: Remko Rotgers.

StAD
Ruim twintig jaar geleden genoot de Oost-Groninger band StAD van een kortdurende bekendheid. De groep werd vooral bekend door de regionale radiohit ‘Knikkers’, een klein lied over dementie. Met hun opvallende en eigentijdse Groningstalige popmuziek traden ze op in poppodium Vera en op festivals als Eurosonic en Noorderzon. Maar de band verdween plots van de radar. Nu zijn ze gelukkig terug en nog altijd kenmerkt de muziek van StAD zich door een bijzondere combinatie van alternatieve pop en Groningstalige teksten. Ergens tussen Blur, André Manuel, Grandaddy en Neil Young. StAD is terug en (bijna) in de originele bezetting trappen deze culthelden de derde editie van GRN festival muzikaal af. Wees er bij!

Cultband StAD treedt op tijdens GRN. Foto: Eddy Scholtens

HISTER
Een beetje vreemd maar wel lekker. Eigenzinnig is rock duo HISTER, bestaande uit drummer Michel Weber en Merel Weijer op zang en bas, ook. De combinatie van drum en bas met teksten in het Gronings klinkt ongewoon en anders. En laat dat nou net de bedoeling zijn. Beide leden zijn geboren en opgegroeid in de vette Groningse klei: een vruchtbare bodem voor het opbloeien van een nieuw geluid in de Groningse muziekscene. Inspiratie wordt gehaald uit bands als The Breeders, True Widow, Blood Red Shoes en PJ Harvey. Hister maakt nummers die zowel catchy en lichtvoetig zijn als traag, zwaar en dromerig. Zoiets als slowcore meets indiepop, doomgaze meets poprock.

Hister bestaat uit Michel Weber en Merel Wijer. Foto: Loana Lorgu

Remko Rotgers
Remko Rotgers uit Winschoten is een nieuwkomer in de Groningstalige muziekscene. Hij begon zijn muzikale carrière in het schoolbandje genaamd Flying Salamis, dat opgericht werd op het Ubbo Emmius College in Stadskanaal. Rotgers ontving dit jaar de publieksprijs tijdens het Grunneger Laidjesfestival 2023 dat gehouden werd in het Der Aa-Theater in Groningen. Rotgers is nog niet zo lang geleden begonnen met het schrijven van eigen nummers in de Groninger taal. Tijdens GRN festival wil hij het publiek graag kennis laten maken met zijn liedjes in de streektaal, dus kom kijken en luisteren naar dit nieuwe muzikale talent!

Gert Sennema & Westkantstad
Gert Sennema treedt vaak op als singer-songwriter, als troubadour en verhalenverteller. Op zaterdag 18 november treedt hij ook op, samen met zijn band Westkantstad. Gert Sennema & Westkantstad is een muziekcombinatie van vertrouwd en verrassend, regionaal en mondiaal, euforisch en melancholisch, maar vooral spelvreugde en intimiteit. De thuisbasis van de band is Grijpskerk, in het Westerkwartier – daar waar Groningen en Friesland elkaar zo ongeveer raken. Onder de poëtische en prozaïsche teksten van Gert Sennema in onvervalst Westerkwartiers-Gronings ligt een soms stevig gitaargeluid. Ongepolijste zang wordt aangevuld met verrassende achtergrondvocalen. Naast het vertrouwde muziekwerk zullen Gert en zijn band op deze dag ook een aantal nieuwe liedjes ten gehore brengen van het nieuwe album Stroom.

Foto: Gert Sennema

Meer waiten?

GRN festival
Datum: zaterdag 18 november 2023
Tijden: 12:30 – 17:00 uur
Locatie: Huis van Cultuur en Bestuur (Gorecht-Oost 157, 9603 AE Hoogezand)
Toegang: gratis
Meer info: www.kielzog.nl

Bekijk HIER de timetable van GRN met het volledige programma en de tijden!