Zanger/liedjesschrijver Bert Hadders woont in de stad Groningen en verdiende de afgelopen dertig jaar de kost als onder meer circusdrummer, deejay, barman en putjessechepper. Hadders is geboren in het Drentse veenkoloniale dorp Tweede Exloërmond. Daar spreekt men een nogal rauwe variant van het Gronings: het ‘Knoalsters’. In deze taal schrijft hij de laatste jaren nummers over onder andere deurwoarders (‘Volluk!’), onbetrouwbare bijbelverkopers (‘De Bode Van Het Licht’) en de afbraak van industriële monumenten (‘Piepen Liggen Plat’). Zijn grote voorbeelden zijn de schrijvers Henry Hes, Elmore Leonard en Jan Veldman.

De Nozems
Op het muzikale vlak kan Hadders alle kanten op. Met zijn band De Nozems maakte hij in 2010 de cd ‘Over de Badde’ die goed ontvangen wordt. De cd van Bert Hadders en de Nozems getiteld Coöperoazie kwam in het najaar van 2011 uit. Voor dit project werd de band uitgebreid met drummer André Gubbels en de multi-instrumentalisten Hette en Henk Gubbels en Jeroen de Jong (Cochon Bleu). De vondst op een rommelmarkt van banden uit het archief van antropoloog Gradus J. Bosklopper vormde in 2014 de aanzet tot de derde cd van Bert Hadders & DeNozems: De Bosklopper Tapes.

Alle drie cd’s werden genomineerd voor de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en de laatste wint uiteindelijk. Daarnaast maakten de Nozems nog een mini-cd en een dozijn singles waaronder de noordelijke hits Volluk, Poolse Bruid, Elvis Keuning Van De Bunermond en het veel op begrafenissen gedraaide Beloofde Laand. De band viel op door haar bijzondere hoezen. De Bosklopper Tapes bevatte bijvoorbeeld een van de laatste tekeningen van Peter Pontiac en de Cooperoazie was gehuld in strokarton.

Solo
In 2017 gingen Bert Hadders en De Nozems uit elkaar. Na bijna tien jaar vonden leden van het eerste uur gitarist/producer Wyno Bruinsma en bassist Johan Viswat het tijd voor nieuwe dingen. Drummer Marcel Wolthof bleef nog wel betrokken bij komende projecten. Hadders en Wolthof werkten met producer Bas Mulder aan twee nummers voor de in januari te verschijnen verzamelaar ‘Tjeu’ waarop verder geremasterde singles, b-kantjes en populaire cd-tracks te vinden zijn. Hadders trad verder solo en met gitarist Joost Dijkema op. Bruinsma, Viswat en Wolthof bleven veelgevraagde sessie-muzikanten in Groningen.

Clips
Ook de clips waren opvallend: de door reusachtige Nozems bevolkte binnenstad van Groningen in Ik Daans Deur (Harry de Lange 2011), Slietoazie Aan t Benul, met een hoofdrol voor acteurs Frits Lambrechts en Lotte Dunselman.(Rene Houwen, 2013) en het door Boris Stokman geanimeerde Elvis, Keuning Van De Bunermond. (2011)

Theater
De succesvolle voorstellingen ‘Iemandsland’, ‘Kolk’ en ‘Roegzaand’ waarvoor de Nozems componeerden en in acteerden trokken duizenden bezoekers.

Radio
De band was veel te horen op RTV Drenthe, Omrop Fryslan en RTV Noord en trad daar ook regelmatig live op. Ook op veel lokale zenders en in streektaalprogramma’s waren de Nozems graag geziene gasten. Op Radio 1 weidde het programma Kunststof een uur aan de band.

Voorwaarts!
In 2018 schrijft Hadders in opdracht van het CGTC een tweetal Groningstalige nummers over onbekende Groningse heldinnen. Onder de naam Ode aan Groninger Powervrouwen treedt hij met deze liedjes samen met zangeres Marieke Klooster op tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis. In 2019 wordt dit theatrale muziekproject verder uitgewerkt door Robert van der Tol en treedt Marieke Klooster samen met Gabriëlle Glasbeek op onder de naam Voorwaarts! Dit project is gerealiseerd door het CGTC in samenwerking met de Verhalen van Groningen en het Groninger Museum, in het kader van 100 jaar Vrouwenkiesrecht Groningen.

K. ter Laanprijs
In 2019 won Bert Hadders de K. ter Laanprijs 2018. Die Groningse prijs wordt sinds 1985 uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor de Groninger taal en cultuur. Op dat moment toert hij met gitarist Joost Dijkema rond met de muzikale voorstelling Kokeleko, vernoemd naar hun gelijknamige cd. In Kokeleko brengt Hadders samen met Joost Dijkema (1989), fenomenaal fingerpicker op gitaar en banjo, een selectie van de beste liedjes uit De Centrale ten gehore én bovendien enkele hits uit de tijd dat Hadders nog bij de Nozems zat: folknummers over moord, stakingen, Groningse raketten en de liefde.

Website Bert Hadders
Website Poparchief Groningen