Foto: Deelnemers Veurleescup 2019 en juryleden op een rij, met tweede van links de nummer 1 winnaar Brian Dokter. Foto: Pjotr Wiese

Gistermiddag werd de 24ste editie van de Grunneger Veurleescup gehouden in het Der Aa-Theater in stad. Vijftien leerlingen van basisscholen uit stad en provincie Groningen deden mee aan de voorleeswedstrijd. De 12-jarige Bryan Dokter – leerling van de Regenboogschool in Bedum – was de nummer 1 winnaar. De jury – bestaande uit CGTC consulent en theatermaker Theo de Groot, streektaalzanger en componist Arnold Veeman en de winnares van vorig jaar Trijntje Noorloos – was erg onder de indruk van de Groningse uitspraak van Bryan en zijn levendige manier van voorlezen. Bryan las tijdens de Veurleescup een Groningse versie van het sprookje Repelsteeltje voor. In het Gronings heet het sprookje Riepelmanje.

De tweede prijs ging dit jaar naar Floor Tiggelaar van CBS De Noordkaap op Mij (Uithuizermeeden) en de winnaar derde prijs was Daan Groenewold van OBS De Wilgenstee in Zeerijp. De Veurleescup wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Kostverloren in samenwerking met CGTC met bijdragen van IJssievoormijnmeissie en Rondvaartbedrijf Kool. De presentatie was in handen van schrijver en publicist Fré Schreiber.

Fotograaf Pjotr Wiese maakte een mooi sfeerverslag in beeld.

Bekijk hier de uitzending Noord Vandaag van RTV Noord met Brian Dokter als tafelgast.