Zaterdag 13 oktober organiseren de Groninger Archieven, het Centrum Groninger Taal & Cultuur en vijf andere organisaties de Dag van de Groninger Geschiedenis. Het evenement, dat geopend wordt door Hans Goedkoop (presentator van Andere Tijden), speelt zich af bij de Groninger Archieven en staat dit jaar in het teken van Opstand. Het sluit daarmee aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis.

In Opstand
Opstand is van alle tijden en kent vele vormen. Denk bijvoorbeeld aan de Tachtigjarige Oorlog, de Provobeweging, fabrieksstakingen, vrouwenemancipatie, het verzet in de oorlog en de woede over de aardbevingsproblematiek.

Een greep uit het uitgebreide programma
Hans Goedkoop (presentator van het NTR/VPRO-programma Andere Tijden) opent de Dag en is bovendien verhalenverteller in de muzikale voorstelling 1609 Staakt het vuren. Het muzikale programma bestaat uit aardbevingsliederen van onder andere Nulviefteg, Harry Niehof en Wat Aans. Een van de vele lezingen gaat over het ontstaan van De Ploeg, als tegenhanger van destijds het bestaande belegen kunstklimaat. Er worden unieke ‘opstandige’ documenten getoond tijdens depotrondleidingen in de Groninger Archieven, zoals brieven uit de Tachtigjarige Oorlog en het Provo-plakboek. Ook gaan er stadswandelingen onder andere door het stationsgebied, waar het verhaal wordt verteld over de opstandige buurt rondom de Davidstraat. En er is nog veel meer.

Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit is mogelijk vanaf vrijdag 5 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Dag van de Groninger Geschiedenis
De Dag van de Groninger Geschiedenis, die inmiddels voor de 32e keer georganiseerd wordt, begon ooit als Groninger Erfgoedmarkt. De markt is nog steeds het hart van de Dag, maar wordt nu aangevuld met tientallen andere activiteiten en is uitgegroeid tot een manifestatie waar de laatste jaren ruim 2.500 belangstellenden op afkwamen.

De Groninger Archieven en het Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseren de Dag van de Groninger Geschiedenis in samenwerking met het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Cultuurhistorische vereniging Stad & Lande, de Verhalen van Groningen, het Groninger Museum en het Groninger Forum.

Kom naar de Dag van de Groninger Geschiedenis en laat u verbazen en verwonderen over de vele aspecten van de Groninger geschiedenis, in Opstand.

Praktisch
Dag van de Groninger Geschiedenis
Zaterdag 13 oktober 2018
Groninger Archieven, Cascadeplein 4 in Groningen
11.00-17.00 uur
Toegang gratis
www.dagvandegroningergeschiedenis.nl 
#DGG18 #ditisopstand