Bron: Dagblad van het Noorden

Dagblad van het Noorden lanceert op 16 januari 2024 Kloare Taol, een tweewekelijkse nieuwsbrief over streektaal en regiocultuur. De nieuwsbrief komt in plaats van de Streektaalprijs, die de krant sinds 2006 jaarlijks toekent. Dagblad van het Noorden ziet het als haar taak om structureel aandacht te besteden aan het Nedersaksisch in al zijn uitingsvormen. Dat doet ze door middel van interviews, recensies, reportages en columns. Ook in rubrieken als Hier kom ik weg en Lamert Kieft draait het om de streektaal.

De genomineerden in de categorie proza/poëzie, en in het midden eindredacteur Lukas Koops van letterkundig tiedschrift Roet, winnaar van de streektaalprijs 2022. Foto: Fieke Gosselaar/CGTC

Streektaalprijs – Een terugblik
In 2005 begon Dagblad van het Noorden de zoektocht naar de mooiste woorden in het Drents (babbelegoegies, oftewel praatjes) en Gronings (snoetjeknovveln, oftewel zoenen). Een jaar later mondde dit uit in de toekenning van de Streektaalprijs. Henk Nijkeuter was de eerste winnaar. In zijn boek De dichter en de wichter verzamelde hij de poëzie van de Drentse dichter Hans Heyting.

Jaarlijks is door een onafhankelijke jury uit het aanbod van boeken, cd’s en andere cultuurdragers de beste inzending gekozen. Dat gebeurde de laatste jaren in twee categorieën, het geschreven woord en muziek. Tot de winnaars behoren Daniël Lohues, Erwin de Vries, Anne Doornbos en Johan Veenstra.

Nieuwe weg
Met de nieuwsbrief Kloare Taol slaat Dagblad van het Noorden een nieuwe weg in. Dat betekent dat een einde komt aan de streektaalprijs. De redactie acht de tijd rijp om op een eigentijdse en toegankelijke manier aandacht te schenken aan streektaal en regiocultuur. Middels een tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin de mooiste producties op het gebied van streektaal en regiocultuur, van nieuwsberichten en columns tot en met video en podcast, denkt de redactie een breed publiek van jong en oud te kunnen bereiken.