De Grunneger Sproak werd in 1919 opgericht als een vereniging en zet zich in voor het bevorderen en in stand houden van de Groninger Taal en Cultuur. De Grunneger Sproak bezit een eigen theater aan de A-kerkstraat in Groningen waar voorstellingen gegeven worden. Sinds 2010 is de vereniging omgezet in een stichting en wordt het huisgebouw van De Grunneger Sproak geëxploiteerd onder de naam Der Aa-Theater. Er worden van oktober tot en met maart maandelijks Groningstalige activiteiten georganiseerd.

Het gezelschap heeft een glorieuze tijd gekend, in de beginjaren en met name in de jaren vijftig was zij tot ver buiten de provincie bekend, er werden voorstellingen gegeven in alle Schouwburgen, theaters en grote zalen in de provincie. Met groot succes bracht men stukken als As de hoag’doorn bluit (een operette van Jelte Dijkstra met meziek van Frieso Moolenaar), De Lindenbörg en Kerel op peerd, woar blift tied.

Tot op de dag van vandaag worden er meerder stukken per jaar in het Gronings gespeeld. Meestal vertaalde werken, zoals Moeske in de valle van Helmut Smidt (2015), Pitten van Herman Heijermans (2012) en t Bezuik van de olle doame van Dürrenmatt. In 2013 schreef en regisseerde theatermaker Theo de Groot de voorstelling Stekker der oet.

Ga voor meer informatie naar: www.degrunnegersproak.com