Foto Omke Oudeman
Foto Omke Oudeman

Zangeres Rika Dijkstra en pianist/componist Wouter de Koning treden sinds 1995 onder de naam De Koning en de Dame veelvuldig op in binnen- en buitenland. Hun repertoire beweegt zich van het betere Nederlandse luister- en cabaretlied via Groningstalige liederen naar onverslijtbare standaards uit de jazzwereld. Wouter de Koning doet na de studie psychologie/filosofie de piano opleiding aan het Conservatorium. Hij heeft verschillende composities en arrangementen verzorgd en was orkestleider voor onder meer de musical Tjechov (Robert Long) en bij het illustere gezelschap ‘Geld maakt niet gelukkig ensemble’.

Jazz zangeres Rika Dijkstra heeft voor haar Groningen carrière nationaal en internationaal veel muzikale ervaring opgedaan. Na een jaar toneelschool Amsterdam en muzikale theatrale omzwervingen verblijft ze geruime tijd in Zweden. Daar werkt zij voor radio en televisie als jazz zangeres. In 1995 keert Rika terug naar Nederland waar zij Wouter de Koning ontmoet. Ze gaan samenwerken onder de naam De Koning en de Dame. Tegenwoordig wonen en werken zij een klein theater: het Waarhuis in Aduarderzijl. In 2001/2002 brengt ze samen met het NNO liederen van Ede Staal. Wouter de Koning doet de orkestratie van enkele van deze nummers.

Er zijn twee cd’s verschenen met muziek en zang van De Koning en de Dame. Wies mit die (2004) bestaat uit Gronings- Nederlands- Engels- en Duitstalige nummers geschreven door Jan Siebo Uffen. De cd is gerealiseerd in samenwerking met leden van het Koninklijk Concertgebouw en het NNO. De CD Vrumd Volk (1999) bevat Groningstalige ‘chansons’ geschreven door Jan Siebo Uffen, op muziek gezet door Wouter.

Tijdens de Dag van de Grunneger toal 2013 brengt het duo een combinatie van compositie, dichtkunst, uitvoering en presentatie. Van klassiek en jazz naar het intieme luisterlied. Voor deze gelegenheid wordt de naam aangepast naar de Koning, de Dame en de Heeren, want het duo wordt muzikaal begeleid door Marius van Delden op cello en fluittist Rinze van der Baan.

Website