Het liedje ‘De Band Speult Jippiejippiejee’ van Bert Hadders speelt zich af in de tijd na de bevrijding van de stad Groningen. De Canadezen die de stad bevrijdden vieren feest met de plaatselijke bevolking.

Groninger muzikanten vormen in alle haast orkestjes die jazz proberen te spelen maar natuurlijk ook niet ontkomen aan de hits van de dag. Zo zal ongetwijfeld het nummer ‘Ouwe Taaie Jippiejippiejee’ op het repertoire hebben gestaan. Dat was in de oorlog een hit van Eddie Christiani, de eerste Europeaan met een elektrische gitaar. De hoofdrolspeelster is zwanger. Niet duidelijk is of het kind van een Canadees is of nog van een Duitse bezetter.

‘De Band Speult Jippiejippiejee’ is geschreven door zanger Bert Hadders. Hoewel hij zo’n veertig jaar geleden zijn geboorteplaats 2e Exloërmond verruilde voor het leven in ‘Stad’ bouwde hij met de personages in zijn liedjes een nieuwe, virtuele nederzetting in de Drents/Groningse Veenkoloniën met uit ‘arbeidersrode’ bakstenen opgetrokken woningen langs een kaarsrecht kanaal.

Het project De Vrijheidsliedjes in het kader van 75 jaar Vrijheid wordt mogelijk gemaakt door het VfondsProvincie GroningenStichting PandeonCentrum Groninger Taal & Cultuur en POPgroningen.

Meer info: POPGroningen