Als onderdeel van het provinciaal programma 75 jaar Vrijheid presenteren zeven Groningse acts elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen. Zeven Groningse acts hebben elk een verhaal gebruikt als inspiratiebron voor een nieuw te schrijven lied. De bands Wat Aans, VanDeStraat, Them Dirty Dimes, Swinder en solo-artiesten Léon Masembe, Bert Hadders en Inge van Calkar produceerden elk hun eigen, persoonlijke Vrijheidslied en videoclip. Deze zeven songs vormen een actuele en duurzame link met het verleden en zijn de uitkomst van een artistieke keuzevrijheid die voor vele anderen in de wereld niet zo vanzelfsprekend is. Dit keer aandacht voor het liedje Ik Zai Pekel Nooit Weer, geschreven door de streektaalformatie Swinder.

Het nummer Ik Zai Pekel Nooit Weer van de band Swinder is losjes gebaseerd op het verhaal van Aaldrik Wijsbeek uit Oude Pekela. Net 19 was ‘ie toen hij in ’39 werd opgeroepen tijdens de mobilisatie. Aaldrik zou geen dag oorlog meemaken… Een voetnoot in de geschiedenis, maar een grote tragedie op menselijke schaal. Een verhaal dat de geschiedenisboeken niet haalt, maar wel een lied verdient. Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot ‘moi’ wil singer-songwriter.

Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in zijn geboortedorp gesproken wordt. Na een aantal studies, baantjes, bandjes en harten versleten te hebben volgden rond 2012 de eerste voorzichtige pogingen iets in het dan nog exotische Gronings te schrijven.

De single Noar Stad wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert de inmiddels vijfkoppige band optredens op in onder meer De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome to the Village en Noorderzon.

Het project De Vrijheidsliedjes in het kader van 75 jaar Vrijheid wordt mogelijk gemaakt door het VfondsProvincie GroningenStichting PandeonCentrum Groninger Taal & Cultuur en POPgroningen.

Meer info: POPGroningen

Luister Swinder op Spotify