De winnaars van de Pervinzioale Schriefwedstried, juryleden en organisatie. Foto: Pjotr Wiese
De winnaars van de Pervinzioale Schriefwedstried 2019, juryleden en organisatie. Foto: Pjotr Wiese

Jan Bos uit Bedum, Nico Torrenga uit Appingedam, en bij de jeugd de 13-jarige Mandy Lammers uit Oude Pekela zijn de eerste prijs winnaars van de Pervinzioale Schriefwedstried 2019. Aan het Cascadeplein 4 in Stad, in de centrale hal van de Groninger Archieven, was vrijdagavond de ‘priesoetlangen’. Er waren dit jaar voor de 23e editie van deze schrijfwedstrijd in totaal 171 inzendingen; verhalen en gedichten, verspreid over drie categorieën. De organisatie – Henk Scholte van het Centrum Groninger Taal & Cultuur in Groningen en Jan Groenbroek van Stichting t Grunneger Bouk in Scheemda – is tevreden over het aantal inzendingen en de kwaliteit. De jury dit jaar bestond uit Fieke Gosselaar, Merel Weijer en Bert Weggemans. Niemand minder dan Harry Niehof verzorgde de muzikale omlijsting van deze geslaagde literaire avond.

Alle winnaars op een rij
In de categorie Poëzie 18+ ging de eerste prijs naar Jan Bos met zijn gedicht Braif (’vol prachteg toalgebruuk, mooie alliteroatsies en vloeiend ritme’). 2e pries: Blaauwe ploats, Willem van der Paard (Huisduinen)3e pries: Mien Hogelaand, Jan van Dijk (Hoogezand) 4e pries: Zummer in vrouger tieden, Jan Prins van Hanning (Den Helder) 5e pries: Op wier, Ina de Raad (Schildwolde)

In de categorie Proza 18+ was de eerste prijs voor Nico Torrenga met zijn bijdrage Verwoarlozen (’Knap om mit waaineg woorden n rond verhoal te schrieven. Onderhoedse spanning gaait langzoam over in ontroering’). 2e pries: Laif veur mekoar, Henk Zuur (Delfzijl) 3e pries: Dakloos, Jakob Arbeider (Zuidlaren) 4e pries: Schoem, Ingeborg Nienhuis (Vierhuizen) 5e pries: Twij zielen, Willem Friedrich (Winschoten)

In de categorie 13 t/m 17 jaar was de eerste prijs voor Mandy Lammers met De kinderboerderij (’t Zit hom in de verrazzen. Wordst mitnomen in n wereld vol daaiern, mor tougelieks ook de wereld van n stel pubers’). 2e pries: Vandoage, Tessa Veld (Oostwold, Old.) 3e pries: Pekelder Roegbainders, Marc Tempel (Oude Pekela).

Fotograaf Pjotr Wiese maakte een mooi fotoverslag van de 23ste Pervinzioale Schriefwedstried.

Lees een uitgebreid verslag van de Pervinzioale Schriefwedstried 2019 geschreven door Pieter Broesder op de site van het Dagblad van het Noorden.