Foto: Henk Scholte

Wanneer je als cursist deelneemt aan één van de taalcursussen Gronings van Centrum Groninger Taal & Cultuur mag je er van uitgaan dat de laatste les altijd een bijzondere wordt. Niet alleen ontvang je een ’getuugschrift’, als bewijs dat je de cursus Gronings goed hebt doorlopen én natuurlijk ook vanaf dat moment een ‘oardeg mondje Grunnegs’ kan spreken, maar er is ook altijd iets speciaals om de cursus feestelijk mee af te sluiten.

Dinsdagavond 28 maart was de laatste les van de cursus Gronings spreken van CGTC, gegeven door köster Grunneger toal Coby Vermeeren, in de mooie zaal van de Doopsgezinde Kerk in Stad. Tijdens deze les in de Meertmoand Streektoalmoand stond de uitreiking van het getuigschrift centraal en streektaalconsulent Henk Scholte was uitgenodigd om een voordracht over de geschiedenis van de Groninger taal te geven: ‘Vijf eeuwen Gronings in vogelvlucht’. Zestien cursisten ontvingen uit handen van Coby deze avond een ‘getuugschrift’ voor de cursus Gronings Spreken.

Henk Scholte vertelt over ‘5 eeuwen Gronings’. Foto: Fieke Gosselaar

Cursussen Gronings in het najaar
CGTC biedt twee keer per jaar cursussen Groninger taal aan, in het voorjaar en in het najaar. De cursussen starten bij voldoende deelname. Naast de cursus Gronings Spreken heeft CGTC een breed aanbod taalcursussen voor beginners en gevorderde sprekers van het Gronings. Wil je je oriënteren op de Groninger taal of kijken of een cursus van CGTC bij je past, en wil je bijvoorbeeld ook meer weten over de Groningse mentaliteit, dan is de Snuffelcursus Gronings geschikt. Ben je geïnteresseerd in het schrijven in het Gronings dan past een cursus Spelling en Grammatica meer bij je. Heb je de cursus Gronings Spreken afgerond, en wil je meer verdieping dan is er de mogelijkheid om een cursus Gronings voor gevorderden te volgen. Voor grote groepen en bedrijven bieden we een cursus Gronings of workshop op maat. Alle cursussen worden gegeven door gediplomeerde docenten Gronings, opgeleid door de voormalig streektaalfunctionaris van Groningen prof. dr. Siemon Reker.

Voor meer informatie kijk HIER of neem contact op met de cursuscoördinator van CGTC Nina van den Broek.

Fiekes Hörntje op Radio Noord
Onder de deelnemers van de cursus Gronings Spreken bevond zich ook de nieuwe streektaalconsulent van CGTC Fieke Gosselaar. Fieke, naast streektaalconsulent is ze ook schrijver/dichter en jurist, spreekt, schrijft en denkt al vanaf haar jeugd in het Gronings. Maar ze wilde graag de ‘toal’ nog beter leren kennen en spreken, en les krijgen van een van de meest ervaren Groninger taaldocenten van CGTC: Coby Vermeeren. In de een na laatste cursusles vertelt Fieke in Fiekes Hörntje – sinds deze maand op donderdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur vaste streektaalrubriek op Radio Noord – over haar cursuservaring en wat ze als streektaalconsulent de komende tijd gaat uitzetten.

Luister hier de uitzending Babette op Noord met Fiekes Hörntje (uitzending 23 maart tussen 10.00 en 11.00 uur, op minuut .38) met Fieke en verslaggever René Walhout terug: Babette op Noord – Babette op Noord – RTV Noord