Martijn Wieling. Foto: Gerhard Taatgen

Op vrijdagmiddag 4 maart vindt in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen de oratie plaats van bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur prof. dr. Martijn Wieling. In de lezing, getiteld Dialect digitaal: nieuwe kansen voor streektaalgebruik en -onderzoek, bespreekt Wieling de digitale technieken waarmee de variatie en verandering in het Nedersaksisch onderzocht wordt.

De lezing van Martijn Wieling zal onder andere gaan over de apps Stemmen van Grunnen en Van Old noar Jong en de ontwikkeling van een Gronings tekst-naar-spraak systeem. Voorafgaand aan de oratie is er een speciale stadswandeling met verschillende thematische stops. Aanmelden voor de oratie kan tot 25 februari via de website van de RUG. De livestream van de oratie zal hier te volgen zijn: www.rug.nl/digitale-oratie.

Bijzonder hoogleraar
Martijn Wieling werd op 1 juli 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als bijzonder hoogleraar doet hij onderzoek naar het Nedersaksisch en in het bijzonder naar de Groningse varianten daarvan. Zijn aanstelling, in eerste instantie voor vier jaar, is ondergebracht in het Centrum Groninger Taal en Cultuur.

Dialectvariatie
Wieling promoveerde in 2012 cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over de kwantitatieve analyse van onder meer Nederlandse dialectvariatie. Ook onderzocht hij de verschillen in tong- en lipbewegingen tijdens het spreken van streektalen.
Meer weten over Martijn Wieling en zijn onderzoek naar streektalen, en in het bijzonder het Nedersaksisch en de Groningse streektaal? Kijk op de website over Spraaklab en op www.martijnwieling.nl.