Ede Aans Foto: Klaas Pieter Touw

Peter Siebesma is musicus, beeldend kunstenaar en o.m. auteur van het boek ‘De weg van Lains noar Klooster’. Hij bracht de cd t wordt altied wel weer licht met orgelimprovisaties op liedjes van Ede uit. De opbrengst kwam geheel ten goede van de Stichting Oude Groninger Kerken. Peter Siebesma is ook initatiefnemer en bedenker van het Groningstalige programma Ede Aans. Een programma met liedjes en verhalen van Ede Staal.

Ede Staal
Uitvoerenden van Ede Aans zijn een vocaal kwartet bestaande uit Hanneke van den Berg, sopraan – Martien de Pauw, alt – Taco van den Berg, tenor en Reinder van der Molen, bas. Allen zijn geschoolde zangers. Te horen zijn onder andere Mien toentje, Nijstoatenziel, Vrouger, t Zel weer veujoar worden, Wat moakt t oet en t Het nog noeit zo donker west. Peter improviseert op orgel en begeleidt de zangers. Reinder van der Molen is docent Gronings bij Centrum Groninger Taal & Cultuur en vertelt ook een paar verhalen van Ede.

Optreden Ede Aans op 14 januari 2024 in de Waterstaatskerk van Bovensmilde. Met 160 bezoekers een uitverkochte kerk vol met enthousiaste en soms emotionele bezoekers. Foto: Klaas Pieter Touw

Het programma duurt ongeveer 75 minuten. De uitvoerenden vinden het leuk om nog even met het publiek na te praten. Ze hebben het programma met veel succes in diverse Groninger (Muntendam en Finsterwolde) en Drentse kerken (Emmen, Hoogeveen, Assen, Bovensmilde) gebracht. In september 2023 trad het ensemble op in de Petruskerk tijdens het Ede Staal Festival in Leens.

Optredens in 2024
zondag 28 april 2024 om 16.00 uur in de Magnuskerk van Bellingwolde
zondag 10 november om 16.00 uur in de Hervormde Kerk van Nieuw Schema
Meer weten kijk op de websites van deze kerken.

Voor meer informatie over Ede Aans kijk op de website van Peter Siebesma.