Foto GinoWienemann
Foto GinoWienemann

Edwin Jongedijk heeft zich inmiddels als begenadigd Groningstalig liedjesschrijver laten horen. Zijn eerste single “As Ik De Kaans Zol Kriegen” sierde 17 weken lang de Noord 19 van RTV Noord, met nummer 1 als hoogste notering. Sinds zijn eerste contact met het Gronings is Jongedijk gecharmeerd van de klank en het gebruik van deze streektaal. Maar om in het Gronings teksten te schrijven, was nog niet bij hem opgekomen. Tot het moment dat Jongedijk plots op een druilerige zondagmorgen een paar zinnen in zijn hoofd kreeg die zich tot een couplet begonnen te vormen. Twee uur later had hij zijn eerste Groningstalige liedje geschreven. De liedjes die volgden tonen over het algemeen een hang naar melancholie. Het alles omvattende thema is “leven”, omdat dat nou eenmaal de grootste bron van inspiratie is.

Op zijn Groningstalige debuutalbum As Ik De Kaans Zol Kriegen wordt de zanger bijgestaan door Arjan van der Linde (basgitaar), Joost Prinsen (gitaar), Jasper Blokzijl (piano & orgel) en Fokke de Jong (drums). Het album is met lovende recensies ontvangen en werd genomineerd voor de DVHN Streektaalprijs 2011. Ook de singles “Astoe Aan Mie Denkst” en “Teruggoan” of “Gemis” hebben het erg goed gedaan met respectievelijk nr.2 en nr. 1 als hoogste notering in de Noord 19. In 2012 bereikte Jongedijk’s As Ik De Kaans Zol Kriegen de 4e plek in de jaarlijst Alle 50 Goud van RTV Noord.

In november 2013 kwam Jongedijk’s tweede solo-album, genaamd Mörn Is T Weer Licht, uit en het album haalde als hoogste nieuwe binnenkomer de 17e plek in de nationale Album Top 100. Het album heeft inmiddels twee nr 1 hits (Mien Dörp & Vief In De Mörn) in de Noord 19 opgeleverd. Muzikaal gezien is het weer een stap voorwaarts, aldus de zanger. Jongedijk zegt hierover: “Het is echt een bandplaat geworden. De meeste muzikanten die meededen hebben tijdens repetities vooraf aan de opnames hun inbreng gehad. Dat maakt dit album meer één geheel en muzikaal wat interessanter.”

In 2014 was Edwin Jongedijk onder andere in een aantal theaters te zien zijn als één van de Troebadoers, samen met Jan Henk de Groot en Alex Vissering. In 2015 krijgt het project een vervolg en zal er een cd album opgenomen worden en worden er opnieuw een aantal theaters aangedaan in zowel Groningen als Drenthe.

Naast het het liedjesschrijven en zingen in het Gronings is Edwin ook nog steeds actief als zanger, liedjesschrijver en gitarist van de countryrockband Taneytown

www.edwinjongedijk.nl