Hindry Schoonhoven met zijn cursisten Gronings voor gevorderden tijdens de eerste online taalcursus van CGTC. Foto Hindry Schoonhoven.

Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) begint de komende periode met online taalcursussen Gronings. Door de coronamaatregelen konden de fysieke cursussen in 2020 niet worden voortgezet. CGTC onderzocht de mogelijkheden voor online lesgeven en begin 2021 was het zover. Docent Gronings Hindry Schoonhoven en zijn cursisten hadden de primeur en de eerste online Grunneger toal-les was een succes: “Na een geslaagde proefles eind vorig jaar is op 6 januari 2021 de eerste online cursus Gronings via Zoom van start gegaan. De primeur was voor de cursisten die afgelopen maart – u weet wel waarom – gestrand zijn halverwege de cursus Gronings voor gevorderden. Na een maandenlange onderbreking konden de leergierige cursisten en ik als docent ons hart weer ophalen met een verhelderende discussie over ‘mens, mèns, mins of mìns’, een harmonieus uitgevoerde groepsopdracht over de groene werkwoordsvolgorde, de schoonheid van alternerende werkwoorden en het taalgebruik van Peter Visser. Een beetje onwennig misschien in het begin, maar al heel snel was het ‘net als vroeger’. Iedereen was dik tevreden met het online vervolg van de afgebroken cursus. Een blijvertje in het aanbod van het CGTC.“

Cursusaanbod CGTC
Hindry Schoonhoven is één van de taaldocenten Gronings werkzaam bij Centrum Groninger Taal & Cultuur. Sinds 2013 geeft hij verschillende cursussen Gronings bij CGTC waaronder de cursus Gronings voor gevorderden. De lessen vinden doorgaans plaats op de dinsdagavonden in het gebouw van de Groninger Archieven in Stad. CGTC heeft een doorlopend cursusaanbod Gronings met in het voorjaar en najaar de taalcursussen Introductie op het Gronings, Gronings spreken en Gronings voor beginners. Voor wie niet kan kiezen is er de Combinatiecursus Gronings, waarin zowel het spreken als de grammatica en de spelling aan bod komt. Deze cursussen van CGTC gaan voorlopig in de fysieke vorm niet door. Hiervoor in de plaats zijn nu speciale online cursussen Gronings ontwikkeld. De online cursus bestaat uit 10 lessen en de kosten zijn € 50,- exclusief het lesboek.

Online Gronings leren? Geef je op!
Deze maand start CGTC met nog twee online cursussen Gronings spreken die zullen worden gegeven door Wil Werkman, docente Gronings en cursuscoördinator bij CGTC. Wil je meer weten over de online taalcursussen van CGTC? Neem voor meer informatie en opgave contact op met cursuscoördinator Wil Werkman: cursusgronings@gmail.com.

Voor meer Grunnegs en actualiteiten rondom de Groninger taal en cultuur kijk op www.cgtc.nl.
Volg CGTC ook op Facebook en Twitter.