Eltje Doddema (1952, Veendam) is directeur op basisschool o.b.s. Driespan in Harkstede. Zijn muzikale activiteiten beginnen bij fanfare-orkest Kunst en Strijd uit Muntendam. Daar speelt hij kleine trom en saxofoon. Na een klassieke piano opleiding zoekt hij al vroeg het populaire genre op. Doddema speelt in verschillende Top-40 orkesten en in 1973 start hij zijn solocarrière. Eerst als Allan Ray en later treedt hij onder zijn eigen naam op. Rond 1985 maakt hij zijn landelijke debuut met een Nederlandstalige single. Eind jaren tachtig begint hij op verzoek van Radio Noord liedjes in het Gronings te schrijven en te zingen.

Nog altijd is Eltje Doddema druk doende om de Groninger Streektaal langs muzikale weg te promoten. Naast eigen CD producties heeft Doddema ook bijdragen geleverd aan een aantal andere Groningstalige CD’s getiteld Om Antwoord Verlegen, Pronkjewailtjes in zulvern raand, Strunen deur Grunnen, Verzoamelgoud, Kerst in t Grunnengs en Woarom. Samen met zijn vrouw Geesjen Doddema verzorgt Eltje Doddema speciale Groninger avonden met verhalen, gedichten en liedjes in het Gronings. In 2004 ontvangt Eltje Doddema de K. ter Laanprijs, voor zijn bijdrage aan de Groninger cultuur.

Als protest tegen de aardbevingen in Groningen zingt hij in 2013 samen met andere artiesten het protestlied Wie binnen t zat. In 2014 wordt Doddema derde bij de landelijke verkiezing van de Mooiste Dialectevergreen, een initiatief van NCRV radio. Het betreffende lied Koezenroppet Melles – een Groninger versie van Living next door to Alice van de groep Smokie – wint bovendien de publieksprijs Mooiste Dialectevergreen.

eltjedoddema.wordpress.com