Fieke Gosselaar. Foto: Pepijn van den Broeke

Door Thea Pol / Erfgoedpartners

De provincie Groningen heeft sinds 1 februari 2023 in Fieke Gosselaar een nieuwe streektaalconsulent. Voor we ingaan op haar werkzaamheden eerst een korte kennismaking. Fieke (1982) groeide op in het Oost-Groningse Finsterwolde. De middelbare school volgde ze aan het Dollard College in Winschoten. Daarna studeerde ze Nederlands recht, de criminologische kant van het strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De verhalen maakten het interessant’, licht Fieke toe op de vraag waarom zij voor dit onderdeel van de rechtenstudie koos. Haar beide ouders hadden een advocatenkantoor in Winschoten dus lag rechten studeren voor de hand. ‘Ik heb wel de studiegids van de RuG doorgebladerd op zoek naar een voor mij passende studie. Maar het werd uiteindelijk toch rechten. Bij talen bijvoorbeeld kom je vaak voor de klas terecht.’ Toen ze haar beslissing doorbelde, riep haar vader naar haar moeder ‘Fieke heeft toch voor rechten gekozen!’
Na haar studie werkte Fieke enige tijd voor de rechtbank in Leeuwarden, daarna werd het Groningen waar ze nog steeds werkzaam is. ‘Twaalf uur voor de rechtbank en twintig uur voor CGTC’, vertelt ze.

Schrijven
Al op de middelbare school schreef Fieke verhalen, en optreden deed ze ook. ‘Ik heb via de Usva, het cultureel studentencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen, veel podia in Groningen betreden.’ Ze debuteerde in 2013 met de Groningstalige gedichtenbundel Nova Zembla bij uitgeverij Kleine Uil. Jan Glas [een Gronings beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, zanger, fotograaf en redacteur van het Groningse tijdschrift Krödde] stimuleerde haar daarbij. ‘Je spreekt toch Gronings, zei Jan. Zo kwam het dat ik in Krödde kon publiceren en ook had ik acht jaar een column in het Gronings bij RTV Noord.’ Ofschoon ze thuis geen Gronings spraken –‘mijn vader is Groninger, mijn moeder is geboren in Steenwijk’-  leerde ze de taal op de voetbalclub in Finsterwolde waarvan ze twee jaar lid was. Ook op de basisschool hoorde ze veel Gronings.

In 2014 volgde haar eerste Nederlandstalige verhalenbundel, die werd uitgegeven bij Ambo/Anthos in Amsterdam. Daarna verschenen twee romans ‘Het land houdt van stilte’, met een belangrijke rol voor het landschap van de polders bij de Dollard. ‘Mijn vader had naast zijn advocatenpraktijk ook een boerenbedrijf met 55 hectare. De boerderij is nu in handen van mijn broer, die het bedrijf heeft uitgebreid tot 65 hectare. Daarnaast is hij werkzaam als ingenieur.’ Ook schreef Fieke ‘Als je ze kent’, een boek over de Oosterparkwijk in Groningen waar ze een poos woonde.

Streektaalconsulent
Hoe kijkt Fieke als streektaalconsulent aan tegen de overlevingskansen van het Gronings? ‘Taal is in beweging. Sommigen vinden het jammer dat het niet is doorgegeven.’ Fieke wil het Gronings een duwtje geven en de taal op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Ze oriënteert zich natuurlijk eerst nog op haar nieuwe functie maar heeft al wel ideeën over hoe ze het wil aanpakken. Fieke noemt het geven van workshops, online Gronings, de uitgave van Wiesneus, het jaarlijkse kindertijdschrift dat geheel in het Gronings is geschreven, mogelijk kindertheater en muziek. En natuurlijk het Grunn Festival. Kortom plannen genoeg. Werk aan de winkel!

Meer weten over Fieke Gosselaar? Lees hier het interview met Fieke voor de rubriek Moi Grunnegers, en de Grunnegers veur Grunnegers-uitzending met Olaf Vos, Fieke en Arnold Veeman vind je hier.

Dit interview is te lezen in de februari-editie van Erfgoedloper, nieuwsbrief van CGTC en Erfgoedpartners. Ook twee keren per maand de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan via deze LINK.