Kinderburgemeester Samuel overhandigt de Wiesneus aan Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de Provincie Groningen. Foto: Pjotr Wiese

Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de Provincie Groningen, bracht vrijdag 18 maart een bezoek aan Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) op het kantoor aan het Lopende Diep in Stad. Kinderburgemeester van Groningen Samuel overhandigde haar het eerste exemplaar van het Groninger kindertijdschrift Wiesneus. Het bezoek van de gedeputeerde was onderdeel van de Meertmoand Streektoalmoand, waarin speciale aandacht is voor streektaal.

Levende Groninger taal en cultuur
Tijdens de bijeenkomst werd de gedeputeerde geïnformeerd over de beleidsmatige koers van CGTC en vertelden drie promovendi en bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse taal en cultuur Martijn Wieling over hun uiteenlopende onderzoeken met betrekking tot het Nedersaksisch en in het bijzonder het Gronings. Belangrijk onderwerp van gesprek was deze ochtend op welke manieren CGTC, samen met wetenschappers aan de universiteit en Erfgoedpartners de Groningse taal en cultuur levend houden. Van belang is daarbij dat kinderen al op de basisschool lessen krijgen over de Groninger taal en cultuur, iets waar streektaalconsulent Olaf Vos zich vanuit CGTC mee bezig houdt.

Presentatie Wiesneus
Wiesneus, een Groningstalig tijdschrift voor basisschoolkinderen, is een mooi voorbeeld van hoe dit wordt bewerkstelligd. Kinderburgemeester Samuel, die dezelfde dag ook zijn twaalfde verjaardag mocht vieren, kreeg de eervolle taak om het eerste Wiesneus exemplaar te overhandigen aan de Gedeputeerde.

Feest
Roeli Broekhuis, directeur van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners, noemde het een ‘driedubbel feestje’. Met twéé jarigen – naast de kinderburgemeester was ook Martijn Wieling jarig – en het ontvangen van de gedeputeerde was deze vrijdagmorgen zeker een gedenkwaardige voor CGTC.