Foto Aernout Steegstra

Gert Sennema (Grijpskerk, 1962) is beeldhouwer, muzikant en theatermaker. De muziek van Sennema ontstaat uit een nauwe verbinding met zijn directe omgeving. In de streektaal (Westerkwartiers-Gronings) worden verhalen muzikaal omlijst met gitaar. Zowel solo als met band (Westkantstad) put Sennema uit hedendaagse volksmuziek, zoals folk, blues en country, die het midden houdt tussen poëtisch en plat. Sennema is naast beeldhouwer bedenker van theaterproducties op locatie, waarbij de bewoners en de taal van het Westerkwartier centraal staan. Voor zijn verdienste voor de Groninger streektaal en cultuur kreeg hij de K. ter Laan Prijs 2011 toegekend.

De band Westkantstad bestaat uit: Jan Ruiter: bas, Bennie Timmer: gitaar, Sjouke Dijkstra: gitaar en Siemon Terpstra: drums. De band klinkt zeer hecht, met een stevig gitaargeluid vol subtiele nuances. Alle bandleden verzorgen de achtergrondzang bij het rauwe en toch warme stemgeluid van Gert Sennema. De zangeres Vera Sutman doet geregeld backing vocals tijdens optreden.

Gert Sennema bracht solo of samen met Westkantstad vier cd’s uit: Thuus (2008), Woar (2008), Zo mag t wezen(2010) en Dit is (2015).

Met Arnold Veeman en Jan Kuiper maakte Gert Sennema in 2014 de muzikale voorstelling ‘Jongens van de Zee’. Dat alle drie de musici zijn opgegroeid in het noorden van het land, in de buurt van de Waddenzee en het eindeloos veranderde landschap van het Hoogeland en de kwelders, is in de voorstelling een verbindende factor. Geïnspireerd door deze unieke omgeving leven en werken zij. Bij de voorstelling kwamde cd Jongens van de Zee uit.

www.gertsennema.nl

(Foto: Aernout Steegstra)