De band StAD trad op tijdens Groninger festival GRN. Foto: Benjamin Tapilatu / Kielzog
De band StAD met zanger Robert de Keijser (midden) trad op tijdens festival GRN 2023 Foto: Benjamin Tapilatu, Kielzog

Afgelopen zaterdag 18 november vond de derde editie van het Groninger festival GRN plaats in Hoogezand. Een drukbezochte middag vol muziek, taal en historie voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. Johannes Peetsma (TikTok Tammo) ontving de Haide Bliksem Award voor het promoten van het Gronings via zijn sociale media kanalen. Scholieren van Terra Winsum wonnen de eerste prijs van de vlogwedstrijd Vlog Em Mor!. Zij gingen met de hoofdprijs – 500 euro – naar huis.

Muziekshows en Slochter Vrijstaat
Afgelopen zaterdag bezochten liefhebbers van Groningen en het Gronings massaal het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Van theaterzaal tot bibliotheek, het hele gebouw stond in het teken van Groningen. Gedurende de dag werden bezoekers getrakteerd op muziekshows van StAD, HISTER, Gert Sennema & Westkantstad en Remko Rotgers. Tussen de optredens door presenteerde schrijver Auke Hulst zijn nieuwe boek In de Slochter Vrijstaat. De podcast De Laidjestoavel, een initiatief van AnneJan van Aperloo en Jan Peter Smit (bekend van Driefzand), werd live met muzikale gasten en publiek opgenomen.

Groninger cultuur, taal en wetenschap
Culturele projecten Gronings Vuur en Het Grensland, een grensoverschrijdend dichtersproject geïnitieerd door Grasnapolsky festival en NOORDWOORD, waren geprogrammeerd in de theaterzaal. In het grand café van Kielzog was Olaf Vos host van zijn Grunneger Krougkwis en vertelden wetenschappers, schrijvers en muzikanten bij de talkshow Waistoe dat? over hun band met de Groninger taal. Bij Spraaklab, het mobiele taallaboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen, kon je meedoen met taalexperimenten, en bezoekers konden de hele dag struinen over de Toalmaart en de historische markt.

Vlog Em Mor! en de Haide Bliksem Award
Ook voor kinderen en jongeren was er genoeg te doen! Er werd voorgelezen uit ’s werelds bekendste kinderboeken in het Gronings en de jonge talenvolle zangeres Suze Schoenmaker-Wilkens trad op. In het eLAB kon je de skyline van Groningen uitsnijden met een lasersnijder.
Grunnfluencer TikTok Tammo maakte de winnaars van vlogwedstrijd Vlog Em Mor! bekend en won daarnaast de Haide Bliksem Award voor het promoten van het Gronings via zijn sociale media kanalen. ’’Alle reden dus om volgend jaar de vierde editie te bezoeken!’’, aldus Ids Dijkstra (directeur Kielzog). GRN 2024 vindt volgend jaar plaats op zaterdag 16 november.

Groninger festival GRN wordt georganiseerd door Kielzog, Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Bibliotheek Hoogezand, t Grunneger Bouk en Historisch Archief Midden-Groningen.

Meer info: www.kielzog.nl 

Een sfeerverslag in beeld. Foto’s: Benjamin Tapilatu / Kielzog