Klooster Ter Apel, Foto: www.kloosterterapel.nl

Gedurende de Groninger Molenzomer lichten CGTC en Erfgoedpartners tot november iedere donderdag een onderwerp uit over Groninger molens. Vandaag een museale molenvondst uit de collectie van Klooster Ter Apel.

Hoofdas watermolen

Museale molenvondst: De hoofdas van de watermolen van het Klooster Ter Apel. Foto: Hillebert Siemensma

Een bijzonder molenobject dat Klooster Ter Apel in huis heeft is naar alle waarschijnlijkheid een stuk van de hoofdas. Dit is de as van de watermolen van het klooster waaraan het waterrad draait. Afgelopen jaar is dit deel hoofdas tijdens de dakrestauratie van Klooster Ter Apel (gebouwd in 1465) van de top van de kerk gehaald. De balk zat rechtstandig in de nok van het dak, was met lood beslagen en droeg één van de pinakels. Omdat de balk in te slechte conditie was om de pinakel veilig te kunnen dragen is deze vervangen. Lees hier meer over deze bijzondere molenvondst.

 

Groninger Molenzomer
Van april tot november 2021 staat Groningen in het teken van de Groninger Molenzomer. Deze zomer is het volop genieten van de Groninger molens, bijvoorbeeld door ze wandelend of fietsend te ontdekken. Helaas zijn de meeste molens (nog) niet open voor publiek, maar via de website www.groningermolens.nl valt veel te ontdekken. Op de website is onder andere meer te lezen over de bestaande en verdwenen Groninger molens. Speciaal voor de Molenzomer zijn nieuwe rubrieken toegevoegd met achtergrondverhalen, liedjes, recepten en interviews over en van de Groninger molens en molenaars.