Olaf Vos van CGTC krijgt het eerste posterexemplaar Vlaigend boven Grunnen van initiatiefnemer Theo Zwinderman Foto: Geert Smit.

De nieuwe Groninger woordenposter Vlaigend boven Grunnen is vandaag gepresenteerd. Op CBS Anne de Vries in Stadskanaal kreeg Olaf Vos van Centrum Groninger Taal & Cultuur het eerste exemplaar overhandigd door één van de initiatiefnemers Theo Zwinderman. Dit gebeurde tijdens een bijzondere les biologie aan de leerlingen. Die was namelijk geheel in het Gronings.

Groninger vogelwoorden
Vlaigend boven Grunnen is een poster die bedoeld is om Groningers, jongeren en oudere Groningers, bewust te maken van de rijkdom van Groninger vogelwoorden. De kleurrijk vormgegeven poster is een aanwijsplaat, de Nederlandse en Groningse vogelwoorden staan naast elkaar. Naast de poster is er ook een website ontwikkeld met lessen in het Gronings en met vogelgeluiden.

Hoanebieter
Afgelopen woensdag werden de eerste lessen Gronings voor groep 4/5 van CBS Anne de Vries gegeven en vanmorgen kregen de leerlingen van groep 6 ook een les Gronings. De lessen gingen over de Grunneger toal en over biologie. Voor de klas stond Theo Zwinderman, kunstenaar van beroep. Samen met hem maakten de leerlingen van groep 6 een vogelcollage. Daarnaast was er het officiële moment van lancering en kreeg Olaf Vos het eerste Vlaigend boven Grunnen exemplaar uitgereikt. Olaf Vos: ‘Dit project is ook weer een prachtig voorbeeld van hoe we kunnen laten zien en horen hoe mooi onze taal is. Woorden als hoanebieter en iempikkertje zijn bij de meeste kinderen niet bekend. Maar na vandaag weten de kinderen van deze klas om welke vogels het gaat. Een prachtig initiatief van de broers Zwinderman!’

Achtergrond
De broers Theo en Jakob Zwinderman uit Pekela hebben na 25 jaar weer een nieuwe Groninger woordenposter uitgebracht. Van drie eerdere succesvolle posters zijn meer dan 4000 stuks verkocht. De totstandkoming van de poster Vlaigend boven Grunnen werd mogelijk door een subsidie van Stichting Kunst & Cultuur. De poster is voor iedereen te koop onder andere via de website.

Wist u dat..
Tweetalig zijn invloed kan hebben op de ontwikkeling van dementie? Mensen die op jonge leeftijd twee talen of meer leren, krijgen vaak op een latere leeftijd geheugenklachten dan mensen die maar één taal hebben geleerd (bron: Alzheimer Nederland). Lifelines doet op dit moment ook onderzoek naar het spreken van meerdere (streek)talen en mentale gezondheid.