Foto: Kamfoor.nl

Van woensdag 30 oktober tot en met zaterdag 2 november staat de stad Groningen in het teken van toekomst- & inspiratiefestival Let’s Gro. Een van de thema’s tijdens dit gratis toegankelijk en vierdaags festival is Internationalisering. Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en het SIB – Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen hebben in opdracht van Let’s Gro een Gronings programma samengesteld: Gronings voor Internationals met lezingen, optredens en een crash course Gronings. Op vrijdagmiddag 1 november staan Marlene Bakker, Goffe Jensma en Olaf Vos in het Grand Theatre. Afgezien van het muziekoptreden worden alle onderdelen gegeven in het Engels.

Lezing – Gronings van nu: wetenschap en kunst als spiegel van een taalgemeenschap

Foto Haye Bylstra

Goffe Jensma (verbonden aan Centrum Groninger Taal & Cultuur en hoogleraar Friese Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen) vertelt over het ‘Gronings van nu’. Hij schetst kort de ontwikkelingen in de Groninger streektalen in de laatste zestig jaar om uit te komen bij de vraag hoe je met deze streektaal het best kunt omgaan in een periode van veranderende – digitale en multimediale – communicatie en internationalisering. Ook gaat hij in op het grote project dat in Groningen recent is opgestart: WoordWaark, de digitale interactieve taaldatabank van het Gronings.

 

 

Zangeres en liedjesschrijver Marlene Bakker vertelt hoe zij het Gronings gebruikt in haar muziek. Waar loopt zij zoal tegenaan als ze schrijft en zingt in het Gronings? Welke taalkeuzes maakt ze? Zijn er Groningse taalregels? En moet je je daar überhaupt aan houden bij het schrijven van poëzie of liedjes? Aan de hand van eigen werk zal zij haar keuzes toelichten. De lezing wordt afgewisseld en aangevuld met livemuziek van Marlene Bakker en gitarist Bernhard Gepken.

Crash course Gronings

In deze korte crash course Gronings krijgt de international een introductie op het Gronings en een overzicht van Groningstalige woorden om je in de stad mee te redden. Olaf Vos – onder meer bekend van TV Noord en de Groninger band VanDeStraat – leert je een ‘mondje Grunnegs’; de belangrijkste woorden en zinnen om Groningen overdag en ’s nachts mee door te komen. Onderwerpen als ‘hoe vraag ik de weg?’ en boodschappen doen, maar ook het uitgaansleven en nachtelijke verschijnselen zullen de revue passeren. Speciaal voor de internationals: Olaf Vos geeft voor deze keer de broescursus Gronings haailmoal op zien Engels!

Achtergrond samenwerking CGTC en SIB

Centrum Groninger Taal & Cultuur en de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen organiseerden begin dit jaar voor de eerste keer een speciale Groninger avond voor buitenlandse studenten.  De Groninger Night werd gehouden in Club Kiwi in de stad. Tijdens deze avond maakten de studenten kennis met Groningen (Stad en Ommeland) en met het Gronings als streektaal. De avond – met een lezing over het Gronings als streektaal, een Grunneger pubquiz, een cursus Gronings en een muziekoptreden van een Groninger artiest – was een enorm succes. Voor Let’s Gro stelden CGTC en het SIB opnieuw een Gronings programma samen: Gronings voor Internationals.

Meer weten? Bekijk het programma op de Let’s Gro website.