De Dichters van Het Grensland 2024. Foto: Amélie Dufour

Vandaag was het dag 3 van het artist-in-residence project Het Grensland! Voor het tweede jaar op rij slaat Grasnapolsky de handen ineen met NOORDWOORD en Centrum Groninger Taal & Cultuur voor dit bijzondere project, dat ondersteund wordt door het Letterenfonds, de Provincie Groningen en INTERREG Deutschland-Nederland. Een week lang krijgen zes Nederlandse en Duitse dichters de kans om aan hun eigen materiaal te werken en onder leiding van regisseur Theo de Groot een gezamenlijke performance te ontwikkelen die op Grasnapolsky in première gaat.

Met de dichters onderzoeken we wat de betekenis kan zijn van het Gronings en Plattduuts, variaties van het Nedersaksisch. De deelnemende dichters Hannan van Rooij, Vlinder Verouden, Richard Nobbe en Jorine Witte uit Nederland en Micha Ebeling en Mire Buthmann uit Duitsland werkten de afgelopen dagen aan eigen werk en ze werden ondersteund door diverse (taal)experts, schrijvers, dichters en songwriters. Afgelopen dinsdag kregen de dichters begeleiding van schrijfster en streektaalconsulent Fieke Gosselaar. Vandaag kwam zangeres Marlene Bakker langs bij de Esborg in Scheemda om met de dichters op taalonderzoek te gaan.

Foto: Amélie Dufour

Marlene vertelde onder meer over streektaal en spreektaal. En over specifieke woorden als ‘hai hai’ die gebruikt kunnen worden in veel verschillende contexten, bijvoorbeeld als je na lange dag neerploft op de bank – of om iemand te troosten. Vaak heb je hiervoor in het standaard Nederlands veel meer woorden nodig.

Op zaterdagmiddag treden de dichters van Het Grensland op bij de Ennemaborg in Midwolda. De expeditie naar Het Grensland op de Ennemaborg is inmiddels al volgeboekt, vanwege onze capaciteit in het vervoer. Het is nog wel mogelijk om met eigen vervoer naar de Ennemaborg te gaan en de performance van de dichters bij te wonen op deze locatie.

Op zondag is de première van Het Grensland op het podium in de Hollander om 13.45 uur. Kom langs en dompel je onder in de klanken van diverse streekgebonden talen. Kom luisteren naar de zes talentvolle dichters, die met hun woorden en werk over taalbarrières heen gaan.

Meer informatie over het programma en de tickets kijk op de website van Grasnapolsky.