Foto Jan Glas

Hindry Schoonhoven (1978) groeide op in Appingedam. Hij studeerde planologie en werkt als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening. Voor studie en werk woonde hij in alle uithoeken van het land, maar in 2003 kwam hij terug naar het Noorden. Wonend in Friesland raakte hij geïnspireerd door de manier waarop de Friezen hun taal koesteren. Daarop ging hij zich verdiepen in zijn eigen moedertaal, het Gronings, en volgde vanaf 2011 cursussen bij Fré Schreiber, Kees Reinders, Wim Bastiaanse en Siemon Reker.

In de zomer van 2013 begon Hindry als docent Gronings bij het Huis van de Groninger Cultuur. Een paar maanden later leverde zijn verhaal Baargen de derde prijs op bij de Pervinzioale Schriefwedstried 2013 en in maart 2014 won hij het Hogelandster dictee. Samen met Christopher Bergmann schreef hij het boek ‘Hogelandster waarkwoorden’, dat in 2015 verschijnt.

In 2015 verschijnt voor het eerst een verhaal van Schoonhoven in Tiedschrift Krödde. Verder is hij columnist voor Webloug.

Vanaf 2016 is Schoonhoven redacteur bij het online Literair Tiedschrift Oader. Als tekstredacteur heeft hij zangeres/songwriter Marlene Bakker begeleid bij haar album Raif en haar in 2023 te verschijnen nieuwe album.

Zelfstandige publicaties
Hogelandster Waarkwoorden (Met Christopher Bergmann) (Huis van de Groninger Cultuur).

Download hier Hogelandster Waarkwoorden:
Schoonhoven & Bergmann – Hogelandster waarkwoorden (2015)

Bijdragen aan publicaties
2016 Kört bestek – columns (Huis van de Groninger Cultuur)