Eigenzinnig rock duo HISTER is ongewoon anders. Of, hoe ze het zelf omschrijven, als verwijzing naar een bekend frisdrankmerk: een beetje vreemd, maar wel lekker. De combinatie van drum en bas met teksten in het Gronings geeft HISTER een eigen geluid. Inspiratie wordt gehaald uit bands als The Breeders, True Widow, Blood Red Shoes en PJ Harvey. Ze maken nummers die zowel catchy en lichtvoetig zijn als traag, zwaar en dromerig. Slowcore meets indiepop. Doomgaze meets poprock.

Grunneger klaai
Beide leden groeiden op in de vette klei van de meest noorderlijke provincie. Dat bleek een vruchtbare bodem voor het opbloeien van een nieuw geluid in de Groningse muziekscene. Drummer Michel Weber heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend in bands als Benjamin B., Audiotransparent en Avery Plains maar legt zich in deze formatie voor het eerst toe op leadzang. Bassiste Merel Weijer heeft nog maar weinig muzikale meters gemaakt, maar dat weerhoudt haar er niet van muziek, teksten en zang voor haar rekening te nemen. In begin 2022 stappen de twee met hun ideeën de oefenruimte in om in oktober datzelfde jaar de debuut-EP op te nemen in de No Pussy Blues studio.

Meer live
Op 27 mei presenteert Hister de nieuwe debuut-EP, uitgegeven door platenlabel Excelsior, in poppodium Simplon in Groningen, daarvoor waren er optredens in Concerto Amsterdam en bij Café Martini RTV Noord. Op zaterdag 20 mei wint Hister de juryprijs tijdens het Grunneger Laidjesfestival in het Der Aa-Theater Groningen.