Foto: Haye Bylstra

Hoogleraar Friese taal- en letterkunde Goffe Jensma is per zes oktober met emeritaat (academisch pensioen) gegaan. Naast zijn werkzaamheden voor het Fries op de Rijksuniversiteit Groningen heeft Jensma veel betekend voor het Gronings door de oprichting van WoordWaark, de digitale taaldatabank van het Gronings. Onder de paraplu van WoordWaark zijn de laatste jaren veel projecten tot stand gekomen, waaronder de digitalisering van Groningstalige drukwerk en de Van Old noar Jong app waarmee kinderen Gronings kunnen leren.

Taaldatabank
Jensma’s visie zorgde voor een wisselwerking tussen wetenschap en publiek, die heeft geresulteerd in een interactieve en steeds groeiende databank. Voor de documentatie en toegankelijkheid van het Gronings is WoordWaark erg belangrijk, en ook na Jensma’s vertrek zal er nog volop aan de taaldatabank gewerkt worden. Het interview dat Hedwig Sekeres met Jensma had, is binnenkort te lezen op deze website.

Meer nieuws van en over CGTC in uw mailbox? Word dan abonnee van de tweewekelijkse gratis en online nieuwsbrief Erfgoedloper, een uitgave van CGTC en Erfgoedpartners. Aanmelden voor de volgende editie kan via deze LINK.