Foto: Els-An va Ree vertelt in een huiskamer, fotograaf – Annet Eveleens

Op zondag 2 september was er het Huiskamervertelfestival in Kantens. Het was een dag vol verhalen om naar te luisteren, maar ook om zelf vertellen en te schrijven. In verschillende huiskamers in Kantens konden bezoekers luisteren naar verhalenvertellers als Henk Scholte (CGTC consulent), Pauline Seebregts, Aafke Hoek, Engbert de Leeuw, Peter Tholen, Trijnko Pilgrim en Els-An van Ree. Er waren verder workshops waar bezoekers zelf actief aan mee konden doen en bijdragen aan konden leveren. De organisatie schreef een mooi verslag over het vertelfestival:

Prachtige blauwe wolken en een warm schijnende zon zorgden zondag 2 september voor een schitterende dag vol verhalen.

Voor zo’n vijfentwintig vertellers uit de provincie begon de dag al vroeg: zij waren in drie workshops verdeeld en genoten en leerden drie uur lang van docenten van de Vertelacademie, hoe zij hun vertelkust konden verrijken.
Alom lovende woorden, toen zij daar verrukt uitkwamen.

Stijn van Genuchten opende ons Festival en liet in zijn speech merken, hoe hier op het Hoogeland de verhalen voor het grijpen liggen.

De dichter Arjen Boswijk liep daarna met iedereen langs de gedichten, die de kinderen (op uitnodiging van het Vertelfestival), op de school in Kantens hadden gemaakt. Eén meisje droeg zelf haar gedicht voor.

Daarna gingen meer dan zeventig mensen op weg. Zij waren naar Kantens gekomen om te luisteren en te genieten in het pittoreske dorpje. Zeven huizen stonden open om de bezoekers van het vijfde Huiskamervertelfestival gastvrij te ontvangen. Iedereen kon in de middag vier verhalen horen. Wandelen door het dorp, een huis binnengaan en daar lief ontvangen worden, dan een prachtig verhaal, dat je helemaal meeneemt naar andere werelden, je laat verplaatsen in andere mensen, je ziet het voor je, je droomt weg. Hier in een schitterende kamer, daar in een bloemrijke tuin. De mensen genoten merkbaar; dat hoorde je vooral als ze na het verhaal naar buiten kwamen en aan elkaar vertelden, hoe mooi het was.

Samen gezellig eten en dan nog eens van elke verteller een vijfminutenverhaaltje, zodat je geen verteller hoeft te missen.

Een afsluiting met heel hartelijk dank aan de gastvrije mensen van Kantens, de vertellers, de omroeper en al die andere mensen, die het festival mogelijk hebben gemaakt.

Het was een grote feestdag!

Het Huiskamervertelfestival werd mogelijk gemaakt met financiële steun van CGTC.