Marius de Boer. Foto: eigen foto

Muzikant en platenbaas Marius de Boer is afgelopen zondag na een kort ziekbed overleden. De uit het Friese Stiens afkomstige Marius de Boer wordt bekend als medeoprichter en frontman van Reboelje, en richt het bekende platenlabel in – en voor – het noorden op: Marista. Hij blijft jarenlang op vele fronten muzikaal actief en is de afgelopen jaren actief als solo-artiest onder de naam Mariusz. Met het overlijden van Marius verliest de Friese én Groningse muziekscene een groot muziekman en een belangrijke drijvende muzikale kracht. Marius de Boer is 62 jaar geworden.

Geboren voor de muziek
Marius de Boer wordt geboren op 19 januari 1961 aan de Lutskedyk te Stiens (Friesland) als zoon van Marius de Boer en Jannie Bakker. Samen met zijn broer Johannes groeit hij op in Stiens, vlakbij Leeuwarden. Als sinds zijn achtste jaar is Marius bezig met muziek, vaak gekluisterd aan de radio (met de toenmalige zeezenders) luistert hij naar muziek van Creedence Clearwater Revival, The Beatles, The Rolling Stones en Fleetwood Mac. In Stiens volgt Marius klassieke pianoles en hij koopt op zijn zestiende een elektrische gitaar. Een half jaar later staat hij op het podium als zanger en gitarist van de band Elected, één van de eerste Friese new wave bands.

Na de HTS-studie verkeerstechniek verhuist Marius naar Assen, waar hij aan de slag gaat als akoestisch adviseur. Ondertussen wordt hij zanger bij de Leeuwarder band Ambassador Betterhead en schrijft steeds meer eigen muziek. In Antwerpen maakt Marius de Hogere Cursus Akoestiek af. Naast zijn werk bij het Noordelijke Akoestisch Adviesbureau en later bij de gemeente Leeuwarden als beleidsmedewerker geluid blijft zijn grote passie de muziek.

Marista
In 1990 besluit Marius te stoppen met zijn ambtelijke carrière en richt hij zijn eigen platenmaatschappij op: Marista – vernoemd naar een nummer van zijn band Reboelje. Ook andere Friese én Groningse artiesten brengen hun albums uit op het label. En grotere nationale muzieknamen als Peter Pan Speedrock, Hans de Booij en de Kilkennys kiezen ervoor om een album via Marista uit te brengen. Marista groeit van platenlabel uit tot een distributiebedrijf en ontwikkelt zich tot een platenmaatschappij ‘nieuwe-stijl’. Het bedrijf is met name faciliterend naar andere labels, studio’s en artiesten. Marista is actief op gebied van digitale distributie, promotie, cd-persingen, publishing en muziekrechten. In 2016 bestaat Marista 25 jaar.

Groningstalige muziek

Met Marista heeft Marius de Boer naam gemaakt in de Friese en Nederlandse muziekscene. Maar met name is zijn steun heel belangrijk geweest voor de streektaalmuziek in Friesland en Groningen. Olaf Vos, frontman van VanDeStraat en voormalig streektaalconsulent van CGTC reageerde via de sociale media op het overlijden van Marius: ‘Nadat ik tevergeefs bij diverse Groningse instellingen en subsidieverstrekkers had aangeklopt, belde ik Marius de Boer met de vraag of hij wat geld wilde bijdragen voor een cd met ‘nijmoodse’ Groningstalige kinderliedjes. Marius belde me een uurtje later terug. Hij vond het een prachtig idee en een mooi product en wilde alle kosten op zich nemen. We hoefden alleen een Master aan te leveren en hij zou de rest regelen tot en met distributie! Ik wist niet wat ik hoorde.’ Een soortgelijke verbazing overviel mij zojuist. Ik lees dat Marius (toch wel onverwachts) is overleden. Droevig nieuws. Een grote Fries die heel belangrijk is geweest ook voor de Groningstalige muziek is niet meer.’

Henk Scholte, streektaalconsulent van CGTC en presentator van het Radio Noord-muziekprogramma Twij deuntjes veur Ain Cent, omschrijft Marius als iemand met zijn het hart op de goede plaats: ‘De Vraaize muzikant en ploatenboas van Marista, Marius de Boer is zomor uut tied kommen en dat muit mie haile slim. In d’ oflopen joaren aaltied veul verslag mit hom had aangoande streektoalmeziek veur hail Nederlaand. Marius, doe man van t goie holt mit haart op rechte stee, ik zel die ook nait lichtkaans vergeten kinnen. Teveul om op te nuimen wastoe apmoal as muzikant en aanpittjer veur streektoalmeziek in aal zien verschaaidenhaid uut stro zet hest.’