anneke Geertsema als ‘tanne Agga’, die met brood langs de deuren ging vanuit Muntendam, ze bezorgde in Tussenklappen tot aan Zuidbroek. Foto: Henk Veenstra

De Groningse actrice Janneke Geertsema is begin deze week op 75-jarige leeftijd overleden. Ze was al enige tijd ziek.

Janneke Geertsema was een van de vaste spelers van de Groningstalige theatergroep WAARK. Sinds de start van dat gezelschap in 1973 was ze te zien in zo’n twintig producties en bouwde ze – niet alleen binnen WAARK – een indrukwekkend cv op.

Ze speelde in de jaren 80 in enkele producties van De Voorziening, de voorloper van het Noord Nederlands Toneel. Een groot publiek leerde haar kennen als Corrie Popma in de dramaserie Boven Wotter, die tussen eind 2007 en begin 2009 werd uitgezonden door RTV Noord. Daarnaast was ze betrokken bij diverse producties van het Shakespearetheater in Diever.

Bakkersdochter in naoorlogs Muntendam
Janneke Geertsema, geboren op 7 september 1948, groeide op in een bakkersfamilie in het naoorlogse Muntendam. Al op jonge leeftijd droomde ze ervan actrice te worden. Ze bezocht de toneelschool in Arnhem, maar voelde zich daar niet op haar plek. Terug in Groningen volgde ze een opleiding tot logopedist, maar het theater liet ze nooit los. Onder meer als stemcoach wist ze beide vakken te combineren.

Mien tanne Agga
De laatste WAARK-voorstelling met Janneke was bijzonder. Dertig jaar lang liep de actrice rond met het idee een theatrale verbeelding te maken van haar jeugdjaren in Oost-Groningen. Pas begin 2022 kwam het ervan. In de monoloog Mien tanne Agga speelde Geertsema zowel zichzelf als haar tante die nait helemoal goud was en als ‘minder begaafd’ werd beschouwd. Het zou de laatste voorstelling zijn die Janneke Geertsema speelde. Janneke bleek tijdens de repetities al ziek te zijn. De rest van de tournee werd geannuleerd. „Met het overlijden van Janneke gaat ook een stukje Gronings verloren”, zegt regisseur Harm-Ydo Hilberdink in het Dagblad van het Noorden. „Mensen die zo goed acteren én het Gronings op dit niveau beheersen, zijn er vrijwel niet.”

De uitvaart van Janneke Geertsema is komende zondag.

Lees de volledige in memoriam-tekst in het Dagblad van het Noorden.

Janneke, stief bedankt veur dien biezundere inzet veur de Grunneger toal en veur theatergroep WAARK. Noamens team CGTC veul staarkte wìnst veur alle WAARK-ers.