De meertmoand streektoalmoand is veur Fieke Gosselaar, streektoalconsulent en schriefster, n mooie aanlaiden om n poar vroagen te stellen aan n poar biezundere moakers oet Grunnen. In dizze reeks proat Fieke mit Willem-Tjebbe Oostenbrink van wel de nije dichtbundel Uutkomst in februoarie verscheen. En mit Marlene Bakker van wel op 8 meert heur nije singel ‘Zo-as beloofd’ verscheen en Fleur Nonnekes dij veur heur ofstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht de film Kon Minder moakte. Dizze moal n poar vroagen aan zangeres Marlene Bakker.

Marlene wait te roaken mit heur teksten dij altied n verhoal vertellen, iets biezunders mitbrengen, iets wat je misschain eerder nooit zo zag totdat zai der n laidje over moakt.

Je nieuwe single Zo-as beloofd is net verschenen. Deze gaat over dreumen waardoor je letterlijk en figuurlijk kunt terugkeren in de tijd. Voor je vorige single Stain inspireerden de oude scherven in de tuin je tot het laidje. Wat is voor jou de magie van het verleden en hoe kan het je inspireren tot je songteksten?

We hebben in Groningen ontzettend veel prachtig erfgoed wat behouden is gebleven. Ik kan daar altijd enorm van genieten. Sinds ik in het Gronings schrijf en zing heb ik al op zoveel bijzondere plekken mogen optreden in Groningen. Van oude boerderijen zoals de Ennejansheerd tot prachtige oude kerkjes in wierdedorpen. Ik sta elke keer weer versteld van de eeuwenoude schoonheid.

Daarnaast ben ik zelf opgegroeid in een prachtige oude Saksische boerderij in Smeerling, Westerwolde. Mijn ouders hebben een antiekwinkel, dus ik was altijd omringd met prachtige oude spullen en meubels. Het opgroeien daar heeft mij enorm geïnspireerd in mijn liedjes zoals terug te horen is in liedjes als Waarkhanden en Smilke. Het heeft mijn kijk op de wereld ook beïnvloed. Er is zoveel wat je kan behouden als je dat zou willen, alles van waarde is weerloos. Dat thema komt weer terug in het liedje Stain.

Ik merk dat nu ik wat ouder ben, ik steeds meer wil weten over de geschiedenis van Groningen. Wat is er allemaal gebeurd in onze provincie, hoe is ons landschap veranderd? Welke volksverhalen zijn er? Juist doordat er zoveel erfgoed bewaard is gebleven voelt het alsof de geschiedenis nog tastbaar is, dat is enorm magisch en erg inspirerend als songwriter. Ik vind het een enorme meerwaarde dat ik met mijn muziek kan laten horen hoe mooi en bijzonder het Gronings is en het ook kan behouden op een bepaalde manier. Met videoclips kan ik daarnaast ook nog eens met beeld onze provincie, de historie en ons erfgoed belichten. Voor mij valt dan alles samen.

Wat betekent het Grunnegs voor je en waarom is deze taal voor jou passend in de muziek die je maakt of waarom vervloek je het misschien soms?

Het Grunnegs is voor mij thuiskomen, het voelt vertrouwd. Daarnaast vind ik het ook een hele poëtische taal. Het is voor mij de taal van verbeelding, een taal waarin ik weg kan dromen en mijzelf kan uiten in mijn muziek. Ik zie het als een mooie bijkomstigheid dat ik mensen bewust kan maken van hoe bijzonder en mooi streektalen eigenlijk zijn via mijn muziek. Het is echt de ziel van een streek, het verbindt mensen met elkaar. Je kan zoveel zeggen in het Gronings met maar een paar woorden. Ik blijf dat magisch vinden en zal het daarom nooit vervloeken. Ik ben ontzettend trots op mijn roots, het zingen in Gronings heeft voor mij juist heel veel deuren geopend.

Voor Zo-as beloofd heb je een videoclip gemaakt en dat doe je regelmatig bij singles, zoals ook voor Waarkhaanden of Zolaank. Dat is het verhaal vertellen vanuit een heel ander perspectief dan een songtekst. Kun je daar iets over vertellen?

Zo-as beloofd gaat over dromen die blijven hangen, die terugkeren, die je je ineens herinnert. Je kan letterlijk en figuurlijk teruggaan in de tijd in dromen. Je bent ineens op een hele andere plek of in een hele andere tijd. Ik wilde dat heel graag vertalen naar een videoclip met behulp van bijzonder Gronings erfgoed. Daarnaast wilde ik ook graag de positie van vrouwen door de eeuwen heen belichten.

De single is uitgekomen op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Samen met filmmaker Thomas Grootoonk hebben we gefilmd bij de Burcht in Wedde, Westerwolde. Deze streek heeft een tragische historie van heksenvervolgingen. Ik ben vlak bij de Giezelbaarg opgegroeid in Smeerling en afgelopen jaar heb ik de tentoonstelling ‘Heksen van de Ruiten Aa’ bezocht in het Klooster van Ter Apel. Ik vond dat zo indrukwekkend. Het deed heel veel met mij. Misschien ook wel omdat de positie van vrouwen nog steeds veel te wensen overlaat. Wat voor effect hebben de heksenvervolgingen in Westerwolde gehad in de 16e eeuw en hoe zingt dat nog door tot de huidige tijd?

Er is helaas tegenwoordig nog steeds sprake van misogynie en femicide. In deze videoclip laat ik zien dat de angst en zorg die je kan hebben als vrouw van alle tijden is. Deze angst wordt ook weleens brandstapelangst genoemd. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Ik vond het mooi om dit thema te verweven met terugkerende dromen. We hebben allemaal angsten en verlangens, sommige bewust en sommige onbewust. Maar in je dromen kloppen ze op je deur, geven ze zich prijs en eisen ze hun aandacht op. Alles wat je zo aandachtig verborgen hield, het masker dat we soms opzetten, verdwijnt in de nacht.

De melodie voor Zo-as beloofd is trouwens ook ontstaan in een droom. Toen ik wakker werd heb ik de melodie meteen ingezongen op mijn telefoon. In het begin van de videoclip neurie ik deze melodie. Zo zie je maar, dromen kunnen allerlei functies hebben.

Tot slot: Welke andere muzikanten kunnen je raken, zowel uit het Groningse als van plekken elders op de wereld?

Ik denk dat we heel trots kunnen zijn op de muziekscene in Groningen. Er wordt veel muziek geschreven in de streektaal en de stijlen zijn heel divers. Zelf heb ik een hele brede muzieksmaak en luister naar veel verschillende genres maar er zijn altijd wel een paar artiesten naar wie ik blijf luisteren zoals Ani DiFranco, Villagers en PJ Harvey. Laatstgenoemde heeft afgelopen jaar een nieuw album uitgebracht waarop ze in het Dorset dialect zingt. Echt een prachtig album en zeker een aanrader om naar te luisteren. Voor mij betekent het heel veel dat zo’n artiest een album uitbrengt, gezongen in een streektaal, enorm inspirerend en hopelijk opent het weer nieuwe deuren.