De Groninger singer-songwriter Jan Henk de Groot (1975) wordt bekend onder de naam Henkus. In 2002 wint hij onder andere de publieksprijs tijdens de GPVN en de 3FM demo award. De single She’s the girl wordt een bescheiden hit en zorgt vooral in Noord Nederland voor bekendheid. In 2007 stopt de band en Jan Henk neemt meer tijd voor werk en gezin. In 2010 is zijn gezin ook weer een reden om de muziek op te pakken. Jan Henk’s zoon Riff wordt vier jaar geleden geboren met een slokdarmafsluiting. Het eerste jaar van zijn leven speelt zich daarom voornamelijk af in ziekenhuizen.

Als een soort dagboek schrijft Jan Henk 10 liedjes over zorgen, tegenslagen en hoop. Het album Riff krijgt lovende recensies. Naast zijn Engelstalig werk zingt en schrijft Jan Henk ook liedjes in het Gronings. Regelmatig komen zijn ‘Kielsterachterweg’, ‘T Leste laid’ en ‘Aaltied zo’ al voorbij op de radio. In de zomer van 2013 is de single ‘Mamme van Michel’ een grote hit in noord Nederland en behaalt deze de eerste plek in de Noord 19 van RTVnoord. In November 2013 komt Jan Henks eerste Groningstalige album uit met de titel ‘Weerom’. Jan Henk wint in maart 2014 met dit album de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. Jan Henk ontvangt juni 2014 de Grunny. De Grunny wordt uitgereikt aan een Groninger die zich verdienstelijk maakt in de Groninger muziek. Eerdere winnaars zijn Erwin de Vries, Lianne Abeln, Jur Eckhardt en Bert Hadders.

Jan Henk werkt samen met ondermeer de muzikant Felix Maginn (Moke), Iris Kroes, Leonie Meijer, Vanderlinde, Edwin Jongedijk, Twarres en hardstyle DJ Frontliner. In het najaar van 2014 touren Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk met akoestische gitaren langs de noordelijke theaters als ‘De Troebadoers’. Hun single Riekdom staat lange tijd op 1 in de Noord 9 van RTVNoord en wordt single van het jaar 2014. Ook staat Jan Henk in Martiniplaza tijdens de Nacht van Noord. In cultuurcentrum Kielzog te Hoogezand heeft Jan Henk de Groot een eigen talkshow getiteld Aigenhaimers, waar hij op de zondagmiddag bekende streektaalartiesten ontvangt en interviewt.

In april 2023 brengt Jan Henk een nieuwe single uit getiteld ‘De Drij van Woudbloem’. Het nummer gaat over een groot oorlogsdrama in het kleine Groningse dorp Woudbloem. Op 3 mei 1943 werden Hermanus Kleefman, Eisso Kleefman en Egbert Thoma door het Standrecht ter dood veroordeeld in Groningen, omdat ze zouden hebben meegedaan aan de april-mei stakingen. Een dag later werden ze bij de fabriek De Woudbloem gefusilleerd.

Website Jan Henk de Groot
Website Poparchief Groningen