Jan Siebo Uffen (1942) schrijft in het Gronings, m.n. in de taal van het Oldambt, verhalen, gedichten en liedteksten. In 1991 kreeg hij de Literaire Pries van t Grunneger Bouk voor zijn gehele oeuvre. Zijn teksten zijn nogal eens gericht op voorlezen, dramatiseren of zingen; ook al omdat de leestraditie in de regionale taal niet meer dan incidenteel gesteund wordt door het reguliere onderwijs. In 1966 kwam hij voor het voetlicht in het tijdschrift Twijspaalk(Tweespalt). Daarna volgden gestaag publicaties in de overige media. Uffen schreef o.a.  (Verhalen en gedichten), Gele bloumen (Toneel) en Onder de weg en over de locht (Poëzie) en de kleine roman Blui.Na zijn hartstilstand in 2012 werkt hij harder dan ooit.

Bijzonder zijn de ‘klassieke’ vertalingen van Schubert (Winterraaize), Schumann (Dichterlaifde) tot Grieg (Geert Guut/ Per Gynt). Zijn samenwerking met Ellen Dijkhuizen, pianiste, leverde vele presentaties op. In 2010 zetten bariton Henk Smit [†] en pianist Stanley Hoogland het nationaal gewaardeerde Winterraaize op cd.

Uffen schrijft met enige regelmaat voor een aantal Groninger musici, zoals De Koning en De Dameen Arnold Veeman. Een hele reeks Groningse artiesten nam incidenteel werk van hem op in de speellijst: Wia Buze, Henk Drenth, Famondiosingers, Fiebeldekwinten, Hanneke Kappen, Kört Bestek, Sequens … Aanbevolen: cd Vrumd volk(Wouter de Koning en Rika Dijkstra, Aduarderzijl). Idem: Arnold Veeman and the Yellowish Summer Evening op Contrast (2004, Maura Music/ St. Nij). Een prijs van het NNO was een zeer gewenste bekroning. Arnold Veeman nam later nog twee cd’s met werk van Uffen op; laatstelijk de spectaculaire tangoserie t Vuur, in 2013. Zie website Arnold Veeman. In 2015 zal Onder de weg en over de locht als muziekspektakel opgevoerd gaan worden o.l.v. pianiste en componiste Ellen Dijkhuizen.

Het gedicht ‘Preek’.

Zelfstandige publicaties
1989 Dè (Profiel, Bedum)
1991 Oere, Oere (Profiel, Bedum)
1995 Roege Paiter/Piet de Smeerpoers (Eigen beheer)
1997 Groot en klaain laid (Eigen beheer)
1999 Ales oet laifde, met Peter Visser (PBC Groningen en OB Groningen)
2008 Zoveul joar. Grunneger kwatrijnen (Eigen beheer)
2010 Blui (Stichting t Grunneger Bouk)
2013 Lutje laidjes – illustraties Joke Boersma (Eigen beheer)

Toneel & theater
2005 Gele Blommen (Toneelgroep WAARK)
2015 Onder de weg en over de locht (poëzie n.a.v. Chassidische Legenden van Martin Buber en druksels van Hendrik Nicolaas Werkman)

Vertalingen
2000 Dichterlaifde / Schumann (Eigen beheer)
2010 Winterraaize / Schubert (cd, Henk Smit-bariton, Stanley Hoogland-piano)

Bijdragen aan publicaties
1990 Liesterkralen (Stichting t Grunneger Bouk)
1991 Plattformen (Styx)
2003 Wotter (Biblionet Groningen)
2005 Lees je vrij/Lees joe vrij (Biblionet Groningen)
2006 De 100 mooiste Groningse gedichten (kleine Uil)
2007 De nije oogst (kleine Uil)
2010 27 schrievers onderwegens (Huis van de Groninger Cultuur)
2015 Dast doe dat ik (Huis van de Groninger Cultuur)