Streektaalconsulent van CGTC, folkzanger, entertainer en presentator Henk Scholte deelt zijn passie over poffert en andere streekgerechten. Foto: CGTC.

Artikel uit: De Veendammer

Jenaplanschool In de Manne in Veendam staat de laatste week van maart alles in het teken van de Grunneger toal en cultuur. De leerlingen krijgen een week lang diverse workshops aangeboden, waarmee ze kennis kunnen maken met dat wat kenmerkend is voor Groningen.

„Wie we zijn en zijn geworden heeft een geschiedenis en een stukje hiervan willen we de kinderen graag meegeven”, zegt initiatiefnemer Gerjan van Dijk, leerkracht op de school. Wie kan schilderen maakt bijvoorbeeld schilderij in de geest van kunstenaarsvereniging De Ploeg dat in 1918 in de stad Groningen werd opgericht en wie kan bakken maakt een poffert of een Aaierbale.

Iets groter aanpakken
„Twee jaar geleden kregen we hier op school voor het eerst het kindertijdschrift Wiesneus. Dit jaar wilden we het iets groter aanpakken.” Van Dijk nam het voortouw en benaderde Irene Wilkens, zangeres in onder anderen het Groningstalig dialect, wier dochter op In de Manne zit. Al snel werd er samen met nog een aantal enthousiastelingen een programma in elkaar gezet.

Groninger cultuur is naast taal ook muziek, schilderkunst, streekgerechten en voor Veendam natuurlijk de Veenkoloniën. Het doel is dat alle leerlingen iets maken of voorbereiden en bij alles is er een link naar Groningen. Zo mogen ze hun eigen talent inzetten om tot iets moois te komen.

Lees het complete artikel in het Dagblad van het Noorden – De Veendammer (24 maart 2023).